Спроба підкупу посадовця держпідприємства: адвокату визначили обов'язки

Читать на русском
Антикорупційний суд частково задовольнив клопотання детектив НАБУ про застосування запобіжного заходу у вигляді застави до підозрюваного.

Вищий антикорупційний суд відпустив під особисте зобов'язання адвоката Євгена Бойка, якого НАБУ і САП підозрюють у спробі підкупу представника державного підприємства «Центр державного земельного кадастру».

Таке рішення 14 березня ухвали ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Детектив НАБУ і прокурор САП просили застосувати до Бойка запобіжний захід у вигляді 53 680 грн застави з покладанням низки обов'язків. ВАКС клопотання задовольнив частково.

«Клопотання задовольнити частково. Застосувати до підозрюваного (Євгена Бойка запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання», – йдеться в рішенні.

Підозрюваний адвокат зобов'язаний: прибувати за першою вимогою; не відлучатися з території Києва та Київської області без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та місця роботи; утримуватися від спілкування зі свідками та здати на зберігання закордонні паспорти. Строк дії покладених на підозрюваного обов'язків встановити до 14 травня 2023 року.

Нагадаємо, 2 березня НАБУ і САП повідомили про підозру адвокату Євгену Бойку, який також є директором компанії «КИТ». Як встановило слідство, у 2019 році ДП «Центр ДЗК» оголосило тендер на закупівлю серверів для адміністрування державної публічної кадастрової системи. Перемогу у тендері здобула компанія «КИТ», яка обладнання поставило. Однак, оскільки сервери не відповідали заявленим технічним вимогам, держпідприємство відмовилось їх приймати й оплачувати. Фірма, зі свого боку, звернулось до Господарського суду Києва, щоб у судовому порядку стягнути оплату у 37 млн грн з держпідприємства. У 2022 році суд задовольнив вимоги позивача, після чого держпідприємство оскаржило рішення в апеляції.

Аби уникнути подальшої судової тяганини й не ризикувати скасуванням рішення про повернення коштів, керівник приватної компанії Бойко запропонував представнику ДП «Центр ДЗК» «вирішити питання» поза залою суду шляхом впливу на інших службових осіб. Згідно з його пропозицією, за 1 млн грн держпідприємство мало б відкликати апеляційну скаргу, а ще пів мільйона посадовець отримав би після оплати за обладнання. Посадовець ДП на пропозицію не пристав, натомість повідомив про це НАБУ.

Раніше НАБУ заочно повідомило про підозру колишньому голові Фонду державного майна Дмитру Сенниченку. Також НАБУ і САП повідомили про підозру народному депутату Дмитру Ісаєнку.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: