Стало відомо, коли власники зруйнованого житла зможуть отримати компенсацію

Читать на русском
Громадяни можуть подати заяву через додаток Дія та центри адмінпослуг, а також за допомогою нотаріусів.

Заяву про зруйноване та пошкоджене житло можна подати через додаток «Дія» та центри адмінпослуг. Також можна звернутися до нотаріуса. Спеціальні комісії при органах місцевого самоврядування перевірятимуть ці заяви протягом місяця.

Про це повідомила голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк.

«Комісія має прийняти документи від особи, перевірити право власності. Якщо документів немає, комісія має право згідно із законом звертатися до інших органів влади... Коли є правоустановчі документи, є вартість компенсації, комісія організує технічне обстеження для підтвердження, що будинок повністю зруйнований та не підлягає відновленню, чи можна робити поточний ремонт», – розповіла Шуляк.

Туди прийшов «руський мир»: які міста України були повністю або частково зруйновані під час війниУ ході російської агресії в Україні практично повністю знищено близько десяти міст, ще стільки ж частково зруйновано.

На ці процедури комісія має певні терміни: 30 днів з моменту надходження заяви на компенсацію до моменту, коли виписується сертифікат. При цьому комісія не зможе сама проводити технічне обстеження постраждалого житла чи впливати на черговість надання компенсацій.

Тому в областях, де більше пошкоджень житла, на комісії буде найбільше навантаження.

Зазначимо, після ухвалення наприкінці лютого Верховною Радою законопроекту №7198 усі інформаційні повідомлення про зруйноване та пошкоджене житло автоматично стануть заявами на компенсацію.

Нагадаємо, поточний обсяг заявлених руйнувань – близько 23 млн. кв. м, при цьому найбільше заявлено у Донецькій, Харківській та Київській областях.

Верховна Рада ухвалила законопроект №7198 про створення державного реєстру пошкодженого та зруйнованого внаслідок вторгнення росії в Україну житла, та порядок компенсації за нього.

Також відомо, що власникам пошкоджених через напад росії столичних ресторанів та готелів компенсують збитки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: