Компенсації за зруйноване житло: Рада створила держреєстр

Читать на русском
Рада ухвалила законопроект про компенсації за пошкоджене та зруйноване житло. Створено державний реєстр.
Фото Слово і діло

Верховна рада ухвалила законопроект №7198 про створення державного реєстру пошкодженого та зруйнованого внаслідок вторгнення рф в Україну житла, та порядок компенсації за нього.

Законопроект на засіданні у четвер, 23 лютого, підтримали 275 народних депутатів, повідомив нардеп Ярослав Железняк у Telegram.

Туди прийшов «руський мир»: які міста України були повністю або частково зруйновані під час війниУ ході російської агресії в Україні практично повністю знищено близько десяти міст, ще стільки ж частково зруйновано.

Відповідно до проекту закону, компенсації надаватимуться виключно за пошкоджену чи зруйновану з 24 лютого 2022 року житлову нерухомість. Закон не поширюється на об'єкти, які на дату запровадження воєнного стану перебували на тимчасово окупованих територіях.

Власники квартир та інших житлових приміщень зможуть отримати житловий сертифікат, що підтверджує гарантії держави фінансувати придбання житла (у тому числі збудованого в майбутньому) у межах певної суми, тоді як у власників приватних будинків буде вибір між отриманням сертифікату та грошовою компенсацією. Така грошова компенсація нараховуватиметься у спеціальному режимі для фінансування будівництва.

Законопроект не встановлює граничний розмір компенсацій, а також обмеження за місцем розташування, типу та площі нового житла, профінансованого сертифікатом. При цьому, якщо вартість житла буде нижчою за суму, зазначену в сертифікаті, залишок компенсації виплачуватиметься лише за рахунок коштів, отриманих від рф для відшкодування збитків.

Термін подання заяви про отримання компенсації – за час дії воєнного стану та протягом одного року після його скасування. Використовувати сертифікат можна протягом п'яти років від дня видачі, при цьому відчужувати житло (крім успадкування) заборонено на п'ять років.

Розглядом заявок займатимуться комісії з розгляду питань щодо надання компенсації, створені виконавчими органами місцевих рад, військовими чи військово-цивільними адміністраціями.

Згідно із законопроектом, джерелами фінансування компенсацій можуть виступати державний та місцеві бюджети; кошти міжнародних фінорганізацій, кредиторів та інвесторів; міжнародна технічна та/або зворотна або неповоротна фінансова допомога; репарації або інші стягнення з росії та інші.

Нагадаємо, до «Дії» українці подали вже понад 325 тисяч повідомлень про зруйноване житло.

Також повідомлялося, що українцям спишуть кредити на житло та авто, зруйновані війною.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: