Як Зеленський змінює голів обласних адміністрацій під час повномасштабної війни

Читать на русском

До повномасштабної війни посада керівника обласної адміністрації була найбільш нестабільною під час каденції Володимира Зеленського. За кілька років його президентства у деяких областях змінилося по п'ять-шість керівників. У першій половині 2022 року у кадрових перестановках із зрозумілих причин зберігалося затишшя, але звільнення, схоже, знову «повертаються в моду». Лише за три місяці цього року було призначено нових постійних чи тимчасових глав п'яти областей і призначення ще трьох слід очікувати. Як Зеленський змінює голів обладміністрацій під час війни – на інфографіці «Слово і діло».

За час повномасштабної війни Володимир Зеленський змінив чи збирається змінити голів військових адміністрацій у 11 областях та Києві. Докладніше – на інфографіці.
У яких областях змінювали керівників адміністрацій упродовж великої війниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Найчастіше під час війни змінювалися керівник Київської обласної військової адміністрації. Але до речі, у цій області завжди була кадрова плинність, докладніше про це можна прочитати в цьому матеріалі «Слово і діло».

На момент початку повномасштабного вторгнення Київщину очолював Олексій Кулеба. Він устиг попрацювати місяць, перш ніж його змінив Олександр Павлюк. Павлюк попрацював два місяці і на посаду знову повернувся Кулеба – цього разу на вісім місяців. На початку цього року Кулеба пішов працювати в Офіс президента, Київську ОВА тимчасово очолює Дмитро Назаренко.

У столиці на початку війни також було створено військову адміністрацію. Її автоматично очолив Віталій Кличко, але у березні Володимир Зеленський призначив на його місце генерала Миколу Жирнова – через необхідність організувати оборону міста.

Жирнов очолював КМВА сім місяців, у жовтні замість нього призначили Сергія Попко.

Також уже третій під час війни керівник частково окупованої Херсонської області. У липні було звільнено Геннадія Лагуту, який пропрацював в ОВА вісім місяців. Після нього п'ять місяців працював Ярослав Янушевич, у лютому його змінив Олександр Прокудін.

По одному разу під час повномасштабної війни змінювалися глави ОВА:

  • у Дніпропетровській області – у січні цього року після двох років роботи звільнили Валентина Резніченка. Область очолив Сергій Лисак.

  • У Запорізькій області – у січні також після двох років роботи звільнили Олександр Старуха. Тепер голова ОВА – Юрій Малашко.

  • У Кіровоградській області – у березні минулого року після дев'яти місяців на посаду замість Марії Чорної призначили Андрія Райковича.

  • У Сумській області – з посади голови адміністрації у січні цього року звільнили Дмитра Живицького, він пропрацював рік та сім місяців. Тимчасовим головою ОВА є Тарас Савченко.

  • У Черкаській області – майже одразу після вторгнення Олександра Скичка змінив Ігор Табурець.

  • У Чернівецькій області – у липні замість Сергія Осадчука, який був головою ОВА майже три роки, призначили Руслана Запаранюка.

Сьогодні Володимир Зеленський звільнив ще трьох глав ОВА. Серед них Сергій Гайдай, який із жовтня 2019 року керував майже повністю окупованою Луганською областю. За інформацією ЗМІ, Гайдая збираються призначити послом до Казахстану.

Також звільнено Максима Марченка. Це вже другий керівник Одеської ОВА за час війни.

І з посади голови Хмельницької ОВА після більш як двох років роботи звільнений Сергій Гамалій.

Під час повномасштабної війни кадрові зміни не торкнулися 13 областей. Вінницьку областю, як і раніше, очолює Сергій Борзов (з червня 2020 року), Волинську – Юрій Погуляйко (з грудня 2019 року), Донецьку – Павло Кириленко (з липня 2019 року), Житомирську – Віталій Бунечко (з серпня 2019 року), Закарпатську – Віктор Микита (з грудня 2021 року), Івано-Франківську – Світлана Онищук (з липня 2021 року), Львівську – Максим Козицький (з лютого 2020 року), Миколаївську – Віталій Кім (з листопада 2020 року), Полтавську – Дмитро Лунін (з грудня 2021 року), Рівненську – Віталій Коваль (з вересня 2019 року), Тернопільську – Володимир Труш (з березня 2020 року), Харківську – Олег Синєгубов (з грудня 2021 року), Чернігівську – В'ячеслав Чаус (з серпня 2021 року).

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, які кадрові ротації відбулися у владі протягом 2022 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: