Які кадрові ротації відбулися у владі протягом року

Читать на русском

Повномасштабна війна не гарантувала чиновникам збереження місця у владному кабінеті, цей рік, навпаки, запам'ятався кількома гучними відставками. Кілька разів звільнення пророкували прем'єр-міністрові Денису Шмигалю. За інформацією ЗМІ, головною претензією до Кабміну була його безініціативність та запізніла реакція на виклики воєнного часу. Однак для уряду все обійшлося точковими змінами. Натомість було звільнено керівників одразу двох правоохоронних органів – СБУ та Офісу генпрокурора. Які кадрові ротації відбулися у владі 2022 року – на інфографіці «Слово і діло».

У березні заяву про відставку з посади міністра аграрної політики написав Роман Лещенко. Він був міністром з грудня 2020 року. У відставку, за його словами, його змусила піти важка спадкова хвороба.

24 березня Верховна рада звільнила Лещенка. Того ж дня новим міністром став народний депутат від «Слуги народу», голова аграрного комітету Микола Сольський.

Наступне призначення в уряді відбулося 14 квітня. Руслан Стрілець замість виконувача обов'язків став повноцінним міністром захисту довкілля та природних ресурсів. У статусі в.о. він працював із листопада 2021-го після звільнення Романа Абрамовського.

Влітку у відставку подала Марина Лазебна, яка з березня 2020 року обіймала посаду міністра соціальної політики. До цього Лазебну кілька разів називали у списку «на вихід» із Кабміну.

19 липня Лазебну звільнили та замість неї призначили Оксану Жолнович, яка була керівником департаменту соціальної політики та охорони здоров'я в Офісі президента.

На початку листопада з уряду до «Нафтогазу» пішов Олексій Чернишов. Його Міністерство розвитку громад та територій об'єднали разом із Міністерством інфраструктури. Нове відомство очолив Олександр Кубраков, який 1 грудня став віцепрем'єр-міністром із відновлення України.

Тепер до інших перестановок у владі. У квітні з посади голови Національного антикорупційного бюро пішов Артем Ситник – закінчився його семирічний термін перебування на посаді. Постійного керівника НАБУ поки немає – триває конкурс.

У липні нарешті було призначено керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури: ним став Олександр Клименко, чия перемога в конкурсі була очевидна ще наприкінці 2021 року.

19 липня з посади генерального прокурора було звільнено Ірину Венедіктову, а Іван Баканов втратив посаду голови Служби безпеки України. Основною причиною звільнення, за словами Володимира Зеленського, стала аномально велика кількість зрадників серед працівників двох силових структур.

Замість Венедіктової генпрокурором призначили Андрія Костіна. А СБУ у статусі в.о. керує Василь Малюк.

4 жовтня за станом здоров'я у відставку подав голова Національного банку України Кирило Шевченко. Після звільнення Шевченку повідомили про підозру в організації розкрадання понад 206 млн гривень Укргазбанку, його оголосили в розшук. НБУ очолив Андрій Пишний.

Нагадаємо, у серпні президент Володимир Зеленський заявив, що під час війни відставка уряду Шмигаля навряд чи станеться. Можливі лише точкові ротації.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатись, які кадрові перестановки пережив Кабмін Шмигаля.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: