Польські сапери провели секретну операцію в Україні: деталі

Читать на русском
В Україні завершилася таємна місія польських піротехніків, яка тривала майже п'ять місяців.
фото WP

В Україні завершилася секретна місія польських саперів, яка тривала майже 5 місяців. Піротехніки займалися розмінуванням деокупованої території після виходу з неї росіян.

Про це повідомляє польське видання Wirtualna Polska.

В Україні створять центр гуманітарного розмінуванняВ Україні створять Центр гуманітарного розмінування, виконуватиме функції аналітичного центру й покращить координацію між відомствами.

«Протягом п'яти місяців 98 польських поліцейських брали участь у надсекретній місії в Україні. Вони займалися розмінуванням районів, з яких пішли росіяни», – йдеться у повідомленні.

Місія розпочалася після торішнього звернення України до членів групи ATLAS — поліцейської оперативної групи, яка об'єднує спеціальні антитерористичні підрозділи Євросоюзу.

Запит стосувався відправлення піротехніків до України для розмінування деокупованих територій країни.

«В українській армії не вистачає саперів, не можуть цього зробити і військові сапери з країн НАТО, бо це сприйме росія як провокація. Єдиним варіантом було надіслати поліцейських піротехніків», - пояснюють у виданні.

Влітку 2022 року у Польщі було створено Гуманітарний контингент поліції, який складається з офіцерів окремих контртерористичних підрозділів поліції. До України поїхали лише добровольці. Група з 98 фахівців (сапери, фельдшери, члени бойових груп для захисту місії та двох собак) вирушила до України зі своїм обладнанням на початку жовтня.

Спочатку передбачалося, що місія триватиме три місяці. Однак у грудні її продовжили ще на два.

Всього Гуманітарна місія розчистила понад 342 тис кв м територій та понад 17,5 тис м доріг, у тому числі аеропорт під Києвом, деокуповані території Київської області та районів річки Дніпро.

Нагадаємо, у ДСНС повідомляли, що на розмінування України може знадобитися десять років.

ЄС надасть додаткову допомогу на розмінування територій України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: