Справа ексголови НБУ Шевченка: двом підозрюваним визначили обов'язки

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив клопотання детектива НАБУ про покладання обов'язків на двох підозрюваних у справі держбанку.

Вищий антикорупційний суд застосував запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання до двох колишніх фізичних-осіб підприємців, яких підозрюють у причетності до заволодіння майже 206 млн грн державного Укргазбанку.

Такі рішення 20 і 23 лютого ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, 14 лютого НАБУ і САП повідомили про підозру ще десятьом особам, які причетні до справи колишнього голови правління Укргазбанку-екскерівника Національного банку Кирила Шевченка. П'ятьох з них нещодавно викликали на допит, їм про підозру повідомили заочно. Ще п'ятьом мають обрати запобіжний захід. Щодо двох підозрюваних детектив НАБУ просив обрати запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

ВАКС клопотання задовольнив. Двоє підозрюваних зобов'язані: прибувати за кожною вимогою; повідомляти про зміну свого місця проживання та місця роботи; утримуватися від спілкування щодо обставин, викладених у письмовому повідомленні про підозру, зі свідками та спеціалістами у справі, а також здати на зберігання закордонні паспорти.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру ексголові НБУ Кирилу Шевченку та іншим посадовцям Укргазбанку. Самого Шевченка оголосили у розшук. За версією слідства, він, перебуваючи на посаді спочатку першого заступника, а згодом голови правління Укргазбанку, володіючи інформацією про укладені з великими клієнтами договори банківського обслуговування, використав її для розкрадання грошових коштів.

З цією метою службові особи банку забезпечили укладення фіктивних договорів із фізичними та юридичними особами, які нібито будучи «агентами» банку залучили до нього великих клієнтів. За такі «агентські послуги» банк щомісячно незаконно виплачував «винагороду» цим особам.

Слідством встановлено, що впродовж 2014-2019 років за цією схемою 52 фіктивним агентам безпідставно перераховано грошові кошти державного банку в сумі понад 206 млн грн. Псевдопосередниками ж виявилися фізичні особи-підприємці, самозайняті та юридичні особи. Більшість із них зареєстрували виключно для участі у наведеній схемі: після отримання коштів ці суб'єкти припиняли свою діяльність, і не здійснювали іншої активності, крім зазначеної у фіктивних актах виконання послуг.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: