Роковини вторгнення росії в Україну: реакція світових лідерів

Читать на русском
Лідери США, Польщі, Франції, Німеччини, Фінляндії, Британії та інших країн уже висловили слова підтримки на адресу України у роковини початку великої війни.

Рік тому росія розпочала широкомасштабну війну проти України. До цієї дати деякі західні країни пообіцяли оголосити про нові санкції проти росії, а також виділення військової допомоги Україні.

Крім того, від багатьох світових лідерів уже пролунали слова підтримки на адресу нашої країни. Деякі з них – у добірці «Слово і діло».

Президент США Джо Байден написав: «Рік тому президент путін думав, що швидко візьме Київ. Тоді він зустрів мужність України та залізну волю народів».

Президент Франції Еммануель Макрон підтримав Україну цього дня нашою рідною мовою. «Українки, українці, Франція разом із вами. За солідарність, перемогу та мир», – написав він.

Шарль Мішель випустив спеціальне звернення, в якому знову пообіцяв, що Євросоюз буде з Україною стільки, скільки буде потрібно. Він відзначив наш мужній опір та висловив упевненість, що Україна переможе у війні.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у зверненні зазначив, що світ після 24 лютого 2022 року більше ніколи не буде таким самим. Він також вважає очевидним, що путін вже програв в Україні: «Чим раніше президент росії визнає, що його імперіалістична мета не буде досягнута, тим більше шансів на швидке закінчення війни».

Шольц також у своєму стилі наголосив, що головне не допустити прямого зіткнення НАТО та росії.

Своєрідну заяву ще напередодні оприлюднив прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан: «Росія не може перемогти, бо весь західний світ за Україну. В той же час, росія це ядерна держава, а ядерну державу не можна загнати в куток».

Орбан вважає, що якнайшвидше потрібні переговори.

Прем'єр Великої Британії Ріші Сунак оприлюднив відео на підтримку України.

Велике звернення, присвячене роковинам, випустив президент Польщі Анджей Дуда. Він згадав свій візит до Києва напередодні вторгнення та зустріч із Зеленським. «Росія ще не програла і Україна ще не виграла. Ми чудово знаємо, що шлях до цієї перемоги ще довгий і буде оплачений великими зусиллями та жертвами. Але іншого шляху нема. Будь-які спроби ладнати з росією за спиною України недалекоглядні і в майбутньому призведуть до ще більшої трагедії. До того, що було до 24 лютого, немає повернення. Дороги назад до росії не буде», – заявив він.

Прем'єрка Естонії Кая Калас вшанувала пам'ять жертв війни в Україні.

Президент Латвії Егілс Левітс запевнив, що його країна разом із Україною. Він подякував українцям за мужність, яка надихає.

Підтримку Україні пообіцяла президентка Словаччини Зузанна Чапутова.

«Сьогодні виповнився рівно рік з того часу, як росія розпочала повномасштабну, незаконну та жорстоку агресивну війну в Україні. Наш посил українцям: ми підтримуватимемо і допомагатимемо вам доти, поки в цьому є необхідність. Ми стоїмо на вашому боці», – запевнила прем'єрка Фінляндії Санна Марін.

Нагадаємо, напередодні Генеральна Асамблея ООН переважною більшістю голосів схвалила проєкт резолюції із закликом до росії зупинити бойові дії та вивести свої війська з України.

Заяву у зв'язку з роковинами вторгнення зробив також Північноатлантичний альянс.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: