Спроба підкупу посадовців ОГП: двом адвокатам визначили заставу

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання детектива НАБУ про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

Вищий антикорупційний суд відмовився заарештувати двох адвокатів, підозрюваних у підбуренні бізнесмена надати 300 тисяч доларів неправомірної вигоди посадовцям Офісу генерального прокурора і Державної фіскальної служби. Їм визначили заставу.

Такі рішення 2 лютого ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Детектив Національного антикорупційного бюро та прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури просили заарештувати адвоката Андрія Костира. Альтернативою йому визначити 2,013 млн грн застави. На думку органів правопорядку, існують ризики втечі, перешкоджання слідству та інші. ВАКС клопотання задовольнив частково.

«Клопотання прокурора САП про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до (Андрія Костира – ред.) задовольнити частково. Застосувати до підозрюваного (Андрія Костира – ред.) запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 300 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 805 200 грн», – ідеться в рішенні.

Суддя поклав на підозрюваного адвоката наступні обов'язки: прибувати за кожною вимогою; без дозволу не відлучатися з Києва; повідомляти про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування із свідками; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Також ВАКС відмовився заарештувати і другого підозрюваного адвоката. Йому визначили 2,013 млн грн застави з майже таким самим переліком обов'язків, крім носіння електронного браслета, а замість заборони покидати Київ встановили обмеження виїжджати з України.

Раніше НАБУ і САП повідомили цим двом адвокатам про підозру у підбуренні бізнесмена надати 300 тисяч доларів неправомірної вигоди посадовцям Офісу генерального прокурора і Державної фіскальної служби.

За версією слідства, у 2021 році адвокати, діючи на попередньою змовою між собою, а також з невстановленими слідством особами, запропонували громадянину за грошову винагороду закрити провадження, що стосувалось збуту під виглядом лікарських препаратів речовин, які не мають лікувальних властивостей та не зареєстровані на території України. Також вони пообіцяли повернути чотири дороговартісних автомобіля (Mercedes-Benz S400 CDI, Porsche Macan GTS, Bentley Continental GT, Land Rover Range Rover), арештованих в межах цього провадження.

Для реалізації задуманого адвокати нібито мали передати 300 тис. дол. службовцям Головного слідчого управління фінансових розслідувань ДФС, а також начальнику відділу та безпосередньо вищому керівництву ОГП. За свою допомогу особи хотіли отримати «бонус», розмір якого сягав 20 тис. дол. Бажаючи отримати гроші, адвокати неодноразово погрожували громадянину та підкреслювали, що якщо не досягнути домовленості, то провадження й надалі розслідуватиметься, особа отримає підозру, а рішення про арешт майна не буде скасовано. Адвокати цей злочин так і не змогли довести до кінця - громадянин, усвідомлюючи протиправність дій, відмовився від домовленостей.

Нагадаємо, що САП уже обвинувачує двох колишніх посадовців ОГП та посередника, які теж пообіцяли закрити вказану справу та повернути автомобілі. За інформацією «Слово і діло», йдеться про колишнього начальника відділу підготовки матеріалів щодо дисциплінарної відповідальності ОГП Олега Гальченка-Авілова, його заступника Захара Антипова і посередника Ігора Осиповича. Їхню справу слухають у Вищому антикорупційному суді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: