Омбудсмен назвав кількість дітей, незаконно вивезених з України до рф

Читать на русском
У росії може бути близько 150 тисяч незаконно вивезених з України дітей. Найбільше – з Луганської, Донецької, Херсонської областей.

У росії може бути близько 150 тисяч незаконно вивезених з України дітей.

Про це повідомив уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець, повідомляє Укрінформ.

Як діяти рідним депортованих дітей – омбудсмен дав рекомендаціїОфіс омбудсмена верифікував перебування на території росії понад 14 тисяч українських дітей, проте їхня загальна кількість може бути набагато більшою.

За його словами, офіційно верифікованих дітей на території рф станом на 16 лютого залишається 16 тисяч 207.

«Йдеться про дітей, про яких я, як омбудсмен, знаю. З якого українського міста ці діти і де вони приблизно знаходяться на території росії. Насправді ця кількість дітей набагато більша. Ми припускаємо, що ця кількість становить приблизно 150 тисяч дітей. Росія говорить про цифру 733 тисячі українських дітей, яких вони тримають на своїй території. Втім, на наш погляд, цю цифру перебільшено», - заявив Лубінець.

Він зазначив, що найбільше дітей вивозили до росії з тимчасово окупованих регіонів – з Луганської, Донецької, Херсонської, Запорізької областей та Криму.

«Коли звільнили Херсон, я там був третього дня. Тоді ми встановили хлопчиків, які були в катівнях окупантів. Один із них Віталій, 14 років. Його у Херсоні катували 10 днів. Його побили сильно, першу їжу хлопець отримав лише на 6-й день полону. Хлопця зловили з дядьком біля зруйнованої російської техніки та звинуватили у тому, що вони цю техніку фотографували. А вони навіть не мали телефонів при собі. Але росіян це зупинило. Їх побили, зв'язали та катували», - розповів омбудсмен.

Лубінець заявив, що Україна прагне юридично визнати факти вивезення українських дітей під час війни геноцидом.

Нагадаємо, росія переселила більше 6 тисяч українських дітей у табори для «ідеологічного перевиховання»

Раніше повідомлялося, скільки дітей, депортованих до рф, вже повернули до України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: