Українці за кордоном можуть заочно оформити довідку про інвалідність: як це зробити

Читать на русском
За воєнного стану встановлення інвалідності або проведення медико-соціальної експертизи українців за кордоном медико-соціальні експертні комісії здійснюють екстериторіально і заочно.
Pexels

Українці, що вимушено перебувають за кордоном через війну, можуть пройти медико-соціальну експертизу для отримання довідки про інвалідність або продовжити термін дії такої довідки.

Про це нагадали у Міністерстві охорони здоров’я України.

Якщо людина перебуває за кордоном, вона повинна надіслати необхідні медичні документи своєму сімейному або особистому лікарю на території України для оформлення форми 088/о «Направлення на МСЕК». Документи треба надсилати українською мовою.

Далі пакет документів розглядатиме лікарсько-консультативна комісія (ЛКК). За її рішенням людину скерують на медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) для проведення експертизи та встановлення інвалідності.

«Якщо ж ви не можете прибути на огляд, МСЕК може ухвалити рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення ЛКК закладу охорони здоров’я», – додали у міністерстві.

Експертизу здійснюють за направленням ЛКК незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування.

Як продовжити дію довідки про інвалідність за кордоном?

Якщо термін довідки завершився, його автоматично вважають продовженим. Довідка залишається чинною на весь час дії воєнного стану на території України і впродовж 6 місяців після його припинення/скасування.

Також подовжується термін дії відсотків втрати працездатності та індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю.

«Якщо вашій дитині, яка має інвалідність і перебуває за кордоном, виповнилося 18 років, вона має пройти медико-соціальну експертизу на МСЕК, адже критерії інвалідності дітей різняться від критеріїв інвалідності дорослих.

У такому разі дитина має пройти обстеження за кордоном, потім потрібно перекласти усі медичні документи українською мовою і направити їх сімейному чи лікуючому лікарю в Україну. Лікар оформить форму 088/о, а ЛКК направить документи на МСЕК для проведення заочної експертизи та встановлення інвалідності», – роз’яснили у МОЗ.

Нагадаємо, у Мінсоцполітики пояснили, як отримувати українську пенсію за кордоном.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: