ВАКС визначив заставу експосадовцю держпідприємства «Спецтехноекспорт»

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив частково клопотання детектива НАБУ про застосування запобіжного заходу до експосадовця СТЕ.

Вищий антикорупційний суд визначив 10 млн грн застави з обов'язками колишньому начальнику департаменту контрактів державного підприємства «Спецтехноекспорт» Валерію Синякову, якого НАБУ і САП підозрює в розкраданні та легалізації 40,8 млн грн.

Таке рішення 23 січня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання детектива, погоджене прокурором, про застосування запобіжного заходу у вигляді застави до (Валерія Синякова – ред.) задовольнити частково. Застосувати до підозрюваного (Валерія Синякова – ред.) запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 3 730 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 10 011 320 грн», – ідеться в рішенні.

У самому документі не вказується прізвище підозрюваного, проте, за інформацією «Слово і діло», йдеться про Синякова. На нього також поклали такі обов'язки: прибувати за кожною вимогою; не відлучатися з Києва та Київської області без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватися від спілкування з низкою осіб; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру ексдиректору ДП «Спецтехноекспорт» Ігорю Гладушу та його заступникам. За версією слідства, у 2014-2015 роках очільник «Спецтехноекспорту» спільно з іншими трьома співробітниками організував розкрадання державних коштів через сплату агентських послуг за ненадані послуги іноземній компанії, підконтрольній одному із співробітників держпідприємства. Йдеться про фірму FG Techcapital LTD. Підставою для перерахування винагороди агенту стало начебто його сприяння в залученні іноземного замовника та укладенні з ним зовнішньоекономічної угоди на постання продукції спеціального призначення виробництва одного з вітчизняних підприємств. В дійсності всі домовленості щодо укладення угоди та подальші контакти з приводу виконання її умов здійснювалися безпосередньо між українською стороною та замовником, без залучення будь-яких третіх осіб.

У межах досудового розслідування встановлено, що реалізація цієї злочинної схеми призвела до того, що лише за 5 місяців 2015 року ДП «Спецтехноекспорт» незаконно перерахувало на рахунки підконтрольної зазначеним особам фірми понад 2,3 млн доларів. Крім того з'ясувалося, що через вказану фірму також була проведена закупівля товару за кордоном, вартість якого у 3,5 рази перевищувала ринкову вартість.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: