В НАБУ розповіли деталі справи ексдиректора «Спецтехноекспорту»

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку підозрюють чотирьох колишніх посадовців державного оборонного спецекспортера у розкраданнях.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру колишньому директору державного підприємства «Спецтехноекспорт» Ігорю Гладушу, ексначальнику одного з департаментів СТЕ та його двом ексзаступникам у розкраданні та легалізації 40,8 млн грн.

Про це повідомляють прес-служби органів.

«НАБУ і САП викрили колишнє керівництво компанії «СпецТехноЕкспорт» (далі — СТЕ, дочірнє підприємство держкомпанії «Укрспецекспорт») на розкраданні у 2014-2015 роках та подальшій легалізації понад 2,3 млн доларів (40,8 млн грн в еквіваленті). 17 січня 2023 року чотирьом учасникам корупційної схеми повідомили про підозру. Йдеться про: одного з керівників СТЕ (2005-2013, 2014 - 2015 рр.); начальника департаменту СТЕ; двох заступників начальника департаменту СТЕ», – інформує НАБУ.

У САП повідомили, що у 2014-2015 роках очільник «Спецтехноекспорту» спільно з іншими трьома співробітниками організував розкрадання державних коштів через сплату агентських послуг за ненадані послуги іноземній компанії, підконтрольній одному із співробітників держпідприємства. Йдеться про фірму FG Techcapital LTD. Підставою для перерахування винагороди агенту стало начебто його сприяння в залученні іноземного замовника та укладенні з ним зовнішньоекономічної угоди на постання продукції спеціального призначення виробництва одного з вітчизняних підприємств. В дійсності всі домовленості щодо укладення угоди та подальші контакти з приводу виконання її умов здійснювалися безпосередньо між українською стороною та замовником, без залучення будь-яких третіх осіб.

«У межах досудового розслідування встановлено, що реалізація цієї злочинної схеми призвела до того, що лише за 5 місяців 2015 року ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» незаконно перерахувало на рахунки підконтрольної зазначеним особам фірми понад 2,3 млн доларів. Крім того з'ясувалося, що через вказану фірму також була проведена закупівля товару за кордоном, вартість якого у 3,5 рази перевищувала ринкову вартість», – підкреслили в прокуратурі.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру екскерівнику «Спецтехноекспорту» Ігорю Гладушу та ще трьом особам. Раніше САП скерувала до суду іншу справу посадовців «Спецтехноекспорту».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: