У Польщі підписали правки до закону про допомогу біженцям з України

Читать на русском
Станом на сьогодні у групових місцях тимчасового розміщення в Польщі проживають близько 80 тисяч громадян України.
twitter.com

Президент Польщі Анджей Дуда підписав поправки до закону, який регламентує надання допомоги біженцям з України. Зміни до закону наберуть чинності наступного дня після його оприлюднення у Віснику законів.

Про це повідомляє Polskie Radio.

Законом передбачається, що українці зможуть безкоштовно мешкати у місцях тимчасового розміщення лише протягом перших 120 днів з моменту першого приїзду до Польщі, після чого вони платитимуть за проживання у таких місцях.

Змінами також передбачається, що громадяни України, які проживають у таких місцях у Польщі понад 120 днів, з березня змушені будуть платити 50% коштів власного утримання, але не більше ніж 40 злотих на добу (понад 300 грн). З травня їм потрібно буде покривати 75% коштів проживання, але не більше ніж 60 злотих на добу (500 грн).

На яку допомогу можуть розраховувати українські біженці у топ-3 найпопулярніших країнЯку допомогу можуть отримати українські біженці у Польщі, Німеччині та Чехії – фінансова допомога, виплати на дітей, допомога з роботою та житлом, медицина.

Водночас, це не стосується вразливих категорій: людей з інвалідністю, осіб пенсійного віку, вагітних, жінок з дітьми до року, жінок із трьома дітьми та більше, осіб у складній ситуації. Вони й надалі проживатимуть у таких місцях безкоштовно.

Інші зміни передбачають «заморожування» виплат соціальної допомоги громадянам України у момент виїзду з Польщі. Це положення передбачатиме, що якщо хтось щоразу виїжджатиме з Польщі, то соціальна допомога заморожуватиметься.

Зазначається, що якщо перебування поза Польщею становитиме понад 30 днів, то громадянин України втратить наданий статус, тому втратить право на соціальну допомогу. Соціальний статус може бути відновлений у разі, якщо українець знову втікатиме від війни в Україні внаслідок воєнних дій на території країни.

Крім того, українці, які рятуються від війни в Україні, тепер матимуть лише 30 днів, а не 90, як раніше, на отримання польського ідентифікаційного коду (PESEL).

Як повідомляється, зі спецзакону видалено положення про спрощений порядок отримання посвідки на тимчасове проживання у Польщі (до трьох років). Однак спецзакон гарантує легальне перебування у Польщі утікачам від війни в Україні упродовж 1,5 року, починаючи з 24 лютого 2022 року - до 24 серпня 2023 року.

Натомість із 1 квітня українці усе ж зможуть звертатися по посвідку на тимчасове проживання у Польщі, якщо вони тут працевлаштувалися або відкрили власний бізнес.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, в яких країнах Європи найбільше українських біженців.

Також у Польщі скоротилася кількість українських біженців. Зараз їх там 950 тисяч, а влітку було 1,4 мільйона.

З березня українським біженцям у Польщі запроваджують оплату за проживання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: