Українським біженцям у Польщі вводять оплату за проживання: коли і кого це стосуватиметься

Читать на русском
Українським біженцям у Польщі доведеться платити за проживання у місцях розміщення. Нові правила почнуть діяти з 1 березня.
PAP/Paweł Supernak

Українським біженцям у Польщі доведеться платити за проживання у місцях розміщення. Нові правила розпочнуть діяти з 1 березня наступного року.

Про це повідомив прем’єр-міністр країни Матеуш Моравецький, повідомляє Польське радіо.

На яку допомогу можуть розраховувати українські біженці у топ-3 найпопулярніших країнЯку допомогу можуть отримати українські біженці у Польщі, Німеччині та Чехії – фінансова допомога, виплати на дітей, допомога з роботою та житлом, медицина.

Згідно з рішенням польського уряду, з 1 березня 2023 року запроваджується оплата для біженців, які перебувають у колективних установах розміщення понад 120 днів. Спочатку вони покриватимуть 50% вартості проживання, за кілька місяців – 75%.

Цей обов'язок не поширюватиметься, зокрема, на людей з інвалідністю, дітей, вагітних жінок, осіб пенсійного віку та осіб, які виховують більше трьох дітей.

Крім того, громадянам України, які приїхали до Польщі після початку війни 24 лютого, обов'язково потрібно подати заявку на номер PESEL (реєстр людей, які перебувають на постійному чи тимчасовому проживанні). Тим, хто отримає номер і залишить Польщу, його буде заморожено.

«Ми готуємося до можливої ​​наступної хвилі біженців. Тому що вже сьогодні в Україні кілька мільйонів людей не мають доступу до електроенергії, води, елементарних побутових умов, санітарних... Ми хочемо, щоб система була відповідно підготовлена, щоб польські платники податків якнайменше платили за цю можливу чергову хвилю біженців», – пояснив Моравецький.

Нагадаємо, за даними ООН, у країнах ЄС як біженці зареєстровано 4,75 мільйона українців.

Фінляндія готова прийняти ще тисячі біженців із України взимку.

«Слово і діло» писало про те, в яких країнах Європи найбільше українських біженців.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: