Єврокомісія перерахувала Україні перші у цьому році 3 мільярди євро

Читать на русском
Єврокомісія сьогодні перерахувала Україні перший транш у розмірі 3 млрд євро із пакету макрофінансової допомоги 18 млрд євро.
Колаж 24 каналу

Єврокомісія сьогодні перерахувала Україні перший транш у розмірі 3 млрд євро із пакету макрофінансової допомоги у 18 млрд євро.

Про це повідомляється на сайті ЄК у вівторок, 17 січня.

Макрофінансова допомога ЄС покриє значну частину дефіциту бюджету – ШмигальНадання Україні в 2023 році пакету макрофінансової допомоги у розмірі 18 млрд євро від ЄС допоможе покрити значну частину дефіциту держбюджету, який становить 38 млрд доларів.

«Підтримка України в задоволенні її потреб у фінансуванні перед російською агресією є вкрай важливим і терміновим завданням. Сьогоднішня виплата перших 3 млрд євро з макрофінансової підтримки у розмірі до 18 млрд євро, узгодженої у грудні, показує, що Комісія діє з максимальною швидкістю та рішучістю», – заявила президент ЄС Урсула фон дер Ляйєн.

Отримання коштів підтвердив президент України Володимир Зеленський у Twitter.

«Україна отримала перші 3 млрд євро із нової програми макрофіну на 18 млрд євро. Вдячний ЄС та Президенту Єврокомісії Урсулі фон дер Ляйєн за потужну підтримку. Збереження фінансової стабільності України життєво важливе для нашої спільної перемоги над агресором», – написав він.

Як зазначається на сайті ЕК, кредитні кошти виділяються на пільгових умовах строком на 35 років із виплатами, починаючи з 2033 року. ЄС також запропонував покрити витрати України за відсотковими ставками за рахунок додаткових платежів держав-членів до бюджету ЄС.

Майбутні виплати Україні у розмірі 1,5 млрд євро на місяць продовжуватимуться з березня і залежатимуть від задовільного прогресу у виконанні погоджених умов, а також постійного дотримання вимог до звітності, наголосили в ЄК.

Загальний обсяг фінансової та військової допомоги країн Євросоюзу українському народу за підсумками 2023 досягне 49 млрд євро - з початку вторгнення рф у лютому 2022 року.

Нагадаємо, 16 січня Україна та ЄС підписали меморандум про 18 млрд євро макрофінансової допомоги від Євросоюзу на 2023 рік. Президент ЄК запевнила, що перші 3 мільярди євро макродопомоги ЄС Україна отримає 17 січня.

Також повідомлялося, що Британія передасть Україні найбільший пакет військової допомоги.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: