Скільки росія щодня втрачає через стелю цін на нафту – результати дослідження

Читать на русском

Обмеження цін на російську нафту обходиться рф в 160 мільйонів євро (172 мільйони доларів) на добу.

Це дані хельсінського Центру досліджень у галузі енергетики та чистого повітря (CREA), повідомляє Bloomberg.

Втрачена вигода зросте ще до 280 мільйонів доларів на день, після того, як з 5 лютого обмеження торкнуться нафтопродуктів.

Доходи падають, витрати на війну зростають: дефіцит бюджету рф збільшився до рекордного рівняДефіцит російського бюджету збільшився до рекордного рівня в грудні в 56 млрд доларів через падіння доходів від експорту нафти та збільшення витрат на війну.

«Заборона ЄС на нафту та обмеження цін на нафту нарешті набули чинності, і їхній вплив виявився таким значним, як і очікувалося», – вважає провідний аналітик CREA Лаурі Мюлівірта.

За даними дослідження, запроваджене ЄС у грудні нафтове ембарго та стеля цін на нафту призвели до скорочення російського експорту сирої нафти на 12% та падіння цін на неї на 23%. У результаті доходи росії від продажу сирої нафти впали в грудні на 32%.

У CREA заявили, що Євросоюз має ще більше «затягнути гайки». Зниження стелі цін на нафту з 60 до 25-35 доларів спричинить зменшення доходів рф ще на 100 мільйонів євро на день.

«Вкрай важливо знизити цінову стелю до рівня, який позбавляє кремль можливості отримувати оподатковуваний нафтовий прибуток, а також обмежити імпорт нафти і газу, що залишився, з росії», — сказав Мюллівірта.

Нагадаємо, 5 грудня набуло чинності ембарго на морські постачання російської нафти до країн Євросоюзу, а також обмеження цін на російську нафту, яку перевозять морем.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: