Україна ініціює виключення росії з ООН: заява МЗС

Читать на русском
Україна ініціює процес, спрямований на виключення рф з Ради безпеки ООН та в цілому з організації.

Україна ініціює процес, спрямований на виключення рф з Ради безпеки ООН та в цілому з організації.

Про це повідомляє пресслужба МЗС України в понеділок, 26 грудня.

За інформацією українського відомства, з урахуванням російського повномасштабного вторгнення та агресивної політики москви це лише питання часу, коли дії росії дискредитують і зруйнують всю систему ООН.

США звинуватили ООН у небажанні розслідувати використання іранських дронів росієюСША, Великобританія, Франція, Німеччина і Україна заявляють, що постачання росії безпілотників іранського виробництва порушує резолюцію Радбезу ООН 2015 року, що закріплює ядерну угоду з Іраном.

Саме тому питання долі рф в ООН має вирішуватися в загальному контексті її відповідальності за грубі порушення норм та принципів міжнародного права. А також за військові злочини, злочини проти людяності та геноцид в Україні.

«Україна закликає держави-члени ООН відновити застосування Статуту ООН у питанні легітимності перебування росії в ООН, позбавити рф статусу постійного члена Ради безпеки ООН та виключити її з ООН загалом», - йдеться у заяві.

МЗС зазначає, що виключення росії з Ради безпеки ООН не спричинить анулювання або перегляду його резолюцій. На думку української сторони, москва незаконно займає місце в організації, оскільки її легітимність як наступника СРСР викликає питання. Тому вона має пройти міжнародно-правовий шлях вступу до ООН, як та інші країни. Зокрема, довести свою миролюбність, вимога про яку міститься у п. 1 ст. 4 Статуту ООН.

У зв'язку з цим Україна ініціює комплексний процес, спрямований на виключення країни-агресора з ООН та Ради безпеки.

Нагадаємо, Україна давно закликала виключити росію із Генеральної асамблеї та Ради безпеки ООН, оскільки вона безпосередньо порушує зобов'язання підтримувати мир.

Двоє американських законодавців, які очолюють незалежну урядову організацію з прав людини, представили в Конгресі резолюцію, яка закликає президента Джо Байдена виключити росію зі складу Ради безпеки ООН.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: