ВАКС продовжив розслідування справи про корупцію на держпідприємстві «Укрекоресурси»

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання детектива НАБУ про продовження строку досудового розслідування у справі.

Вищий антикорупційний суд продовжив до 24 червня строк досудового розслідування у справі за підозрою колишнього директора державного підприємства «Укрекоресурси» Дмитра Радіонова та інших осіб у заволодінні 13,69 млн грн, а також інших зловживаннях.

Таке рішення 14 грудня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання детектива НАБУ, погоджене заступником генерального прокурора - керівником САП, задовольнити. Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12013110000000270 від 14.03.2013 до дванадцяти місяців, тобто до 24.06.2023 включно», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, НАБУ і САП затримали колишнього директора ДП Укрекоресурси» Дмитра Радіонова. За версією слідства, у серпні 2012 року Радіонов доручив оголосити закупівлю 100 автоматів (фандоматів) із приймання використаної тари моделі МТ-500. Ці фандомати є складними технологічними пристроями, здатними приймати до 1000 поліетиленових пляшок та 800 алюмінієвих банок. Їх виробляє єдина американська компанія RecycleTech.

Однак, замість перемовин із цим виробником, українські підприємці підшукали іншу компанію в США, яка за 100 тисяч доларів (790 тис. грн за курсом НБУ на момент закупівлі) продала їм 100 фандоматів із приймальною здатністю 300 поліетиленових пляшок і/або 400 алюмінієвих банок. Згодом, як встановила експертиза, фандомати виявились непридатними для використання. В результаті таких дій учасники злочинної схеми заволоділи коштами державного підприємства у сумі 13,69 млн грн.

Для надання видимості законності проведеної закупівлі учасники злочину ініціювали зміну до умов закупівлі, які стосувалися як технічних вимог до фандоматів, так і порядку розрахунків (повна передоплата, зміна вартості через нібито зміну курсу гривні до долара тощо). Задля маскування своїх злочинних дій вони також залучили посередника – компанію, зареєстровану у Панамі. Пізніше двом фігурантам вручили нову підозру – у шахрайстві та підробленні документів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: