Справа ексдиректора «Укрекоресурси»: НАБУ викрило новий епізод

Читать на русском
Антикорупційні органи викрили черговий епізод зловживань у державному екологічному підприємстві. Трьом фігурантам оновили підозри.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили новий епізод розкрадання коштів державного підприємства «Укрекоресурси». Колишньому директору ДП та ще двом фігурантам оновили підозри.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

«НАБУ і САП встановили новий епізод розкрадання коштів ДП «Укрекоресурси» при закупівлі автоматів для приймання використаних поліетиленових пляшок та алюмінієвих банок (фандоматів). У зв'язку з чим 12 жовтня 2022 року НАБУ і САП повідомили нові підозри раніше викритим учасникам схеми. Йдеться про директора ДП, керівника ТОВ і фізичну особу, дії яких кваліфікували за ч. 5 ст. 191 КК України», – інформує бюро.

Новий епізод стосується закупівлі у 2012 році горизонтальних автоматичних пресів на понад 10 млн грн. Поставило товари підконтрольне директору ДП ТОВ за завищеною ціною, в результаті чого учасники злочину заволоділи майже 2 млн грн. Загалом слідство встановило три епізоди корупційної діяльності на цьому держпідприємстві за участі чотирьох осіб.

Нагадаємо, НАБУ і САП затримали колишнього директора ДП Укрекоресурси» Дмитра Радіонова. За версією слідства, у серпні 2012 року Радіонов доручив оголосити закупівлю 100 автоматів (фандоматів) із приймання використаної тари моделі МТ-500. Ці фандомати є складними технологічними пристроями, здатними приймати до 1000 поліетиленових пляшок та 800 алюмінієвих банок. Їх виробляє єдина американська компанія RecycleTech.

Однак, замість перемовин із цим виробником, українські підприємці підшукали іншу компанію в США, яка за 100 тисяч доларів (790 тис. грн за курсом НБУ на момент закупівлі) продала їм 100 фандоматів із приймальною здатністю 300 поліетиленових пляшок і/або 400 алюмінієвих банок. Згодом, як встановила експертиза, фандомати виявились непридатними для використання. В результаті таких дій учасники злочинної схеми заволоділи коштами державного підприємства у сумі 13,69 млн грн.

Для надання видимості законності проведеної закупівлі учасники злочину ініціювали зміну до умов закупівлі, які стосувалися як технічних вимог до фандоматів, так і порядку розрахунків (повна передоплата, зміна вартості через нібито зміну курсу гривні до долара тощо). Задля маскування своїх злочинних дій вони також залучили посередника – компанію, зареєстровану у Панамі. Пізніше двом фігурантам вручили нову підозру – у шахрайстві та підробленні документів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: