НАБУ і САП затримали ексдиректора держпідприємства «Укрекоресурси»

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку затримали колишнього очільника одного з держпідприємств, який опікувався екологічним питаннями.
Дмитро Радіонов

21 червня Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура затримали колишнього директора державного підприємства «Укрекоресурси» за підозрою у причетності до розкрадання 13,69 млн грн.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

«21 червня 2022 року НАБУ та САП затримали колишнього директора ДП «Укрекоресурси» за підозрою у розкраданні 13,69 млн грн. Слідство має докази, що колишній посадовець разом із представниками приватних структур організували схему із закупівлі автоматів неналежної якості для приймання використаних поліетиленових пляшок та алюмінієвих банок. Дії всіх причетних осіб кваліфікували за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України. Їм повідомили їм про підозру», – інформує відомство.

За інформацією «Слово і діло», йдеться про Дмитра Радіонова. Саме він обіймав посаду керівника ДП «Укрекоресурси» у період 2012-2014 років. Наразі він обіймає посаду у Національному агентстві з акредитації України. Детективи НАБУ встановили, що у серпні 2012 року Радіонов доручив оголосити закупівлю 100 автоматів (фандоматів) із приймання використаної тари моделі МТ-500.

Ці фандомати є складними технологічними пристроями, здатними приймати до 1000 поліетиленових пляшок та 800 алюмінієвих банок. Їх виробляє єдина американська компанія RecycleTech. Однак, замість перемовин із цим виробником, українські підприємці підшукали іншу компанію в США, яка за 100 тисяч доларів (790 тис. грн за курсом НБУ на момент закупівлі) продала їм 100 фандоматів із приймальною здатністю 300 поліетиленових пляшок і/або 400 алюмінієвих банок. Згодом, як встановила експертиза, фандомати виявились непридатними для використання. В результаті таких дій учасники злочинної схеми заволоділи коштами державного підприємства у сумі 13,69 млн грн.

Для надання видимості законності проведеної закупівлі учасники злочину ініціювали зміну до умов закупівлі, які стосувалися як технічних вимог до фандоматів, так і порядку розрахунків (повна передоплата, зміна вартості через нібито зміну курсу гривні до долара тощо). Задля маскування своїх злочинних дій вони також залучили посередника – компанію, зареєстровану у Панамі.

Нагадаємо, НАБУ завершило розслідувати справу депутата Київської міської ради Владислава Трубіцина. Також Національне бюро завершило розслідування справу про хабар члену Комісії з азартних ігор.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: