У ЄС згодні тимчасово обмежити ціни на газ на рівні 180 євро – Bloomberg

Читать на русском
Європейські країни все ж таки досягли угоди щодо обмеження цін на природний газ на рівні 180 євро.
depositphotos.com

Європейські країни досягли угоди про обмеження цін на природний газ на рівні 180 євро, тим самим поклавши край багатомісячним політичним суперечкам на тлі енергетичної кризи.

Про це повідомляє видання Bloomberg.

Європа зазнала майже $1 трлн збитків через зростання цін на енергоносії – BloombergЄвропа зазнала втрат приблизно на 1 трлн доларів від стрімкого зростання цін на енергоносії внаслідок російсько-української війни.

Так званий механізм корекції газового ринку, призначений для запобігання різким коливанням цін, застосовуватиметься з 15 лютого. Ціна у 180 евро значно нижча, ніж раніше запропонована Європейською комісією.

«Нове обмеження набуде чинності лише у тому випадку, якщо різниця в ціні зі світовими цінами на скраплений природний газ перевищить 35 євро. Ціни повинні залишатися вищими за обидві стелі протягом трьох днів, щоб спрацював механізм», – сказано в повідомленні.

Як зазначає видання, європейські чиновники вимагали погодження постанови до настання суворої зими, яка підштовхне потребу в газі для опалення та електрики. Зростання цін на енергоносії призвело до двозначної інфляції в регіоні. У зв'язку з різким похолоданням у Європі цього місяця уряди опинилися під зростаючим тиском з боку виборців, які вимагають діяти.

За даними Bloomberg, європейський законопроект про енергетику на 1 трильйон доларів лише знаменує початок кризи. Хоча еталонні європейські ціни на газ в останні місяці знизилися приблизно до 100 євро за мегават-годину, вони залишаються значно вищими за середні для цієї пори року. Аналітики також очікують збереження високих цін наступного року, оскільки влада шукає альтернативи російським поставкам.

Нагадаємо, Угорщина заявила, що блокуватиме ліміт цін на газ у ЄС.

Раніше Європейський союз домовився про обмеження цін на російську морську нафту у розмірі 60 доларів за барель з механізмом коригування, щоб зберегти обмеження на рівні 5% нижче за ринкову ціну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: