Європа зазнала майже $1 трлн збитків через зростання цін на енергоносії – Bloomberg

Читать на русском
Європа зазнала втрат приблизно на 1 трлн доларів від стрімкого зростання цін на енергоносії внаслідок російсько-української війни.
Bloomberg

Європа зазнала втрат приблизно на 1 трлн доларів від стрімкого зростання цін на енергоносії внаслідок російсько-української війни.

Про це пише Bloomberg.

Після цієї зими Європі доведеться поповнювати запаси газу практично без поставок з росії. Навіть із запровадженням нових потужностей для імпорту скрапленого природного газу очікується, що ринок буде напруженим до 2026 року. Тому ціни залишатимуться на високому рівні, а урядам буде набагато важче впоратися з кризою.

За підрахунками Bloomberg, подорожчання енергії для споживачів і компаній завдасть Європі збитків на приблизно 1 трлн доларів. Багато з втрат були компенсовані пакетами урядової допомоги на понад 700 млрд доларів, що дало змогу компаніям і споживачам вистояти. Проте, за даними брюссельського аналітичного центру Bruegel, надзвичайний стан може тривати роками, оскільки економіки, ймовірно, вже перебувають у рецесії, а відсоток допомоги складає у ВВП країн не таку вже й вагому частку.

Також зазначають, що цього року ЄС вдалося скоротити попит на газ на 50 млрд кубометрів, але регіон все ще може зустрітися з потенційним дефіцитом у 27 млрд кубометрів у 2023 році.

Нагадаємо, 5 грудня набуло чинності ембарго на морські поставки російської нафти до країн Євросоюзу, а також стеля цін на російську нафту, яку перевозять морем.

За даними західних ЗМІ, обмеження імпорту російської нафти в ЄС останнім часом болісно вдарило по нафтових доходах рф.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: