Саміт ЄС домовився наростити військову підтримку України

Читать на русском
Глави держав-членів ЄС 15 грудня домовилися наростити військову підтримку України. Зокрема, йдеться про посилення у сфері ППО.
Ілюстративне фотоФото – Reuters

Глави держав-членів Європейського союзу у четвер, 15 грудня, під час саміту домовилися про збільшення військової підтримки України.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на висновки зустрічі.

«Європейський Союз залишається відданим наданню політичної та військової підтримки Україні Україні, зокрема через Європейський фонд миру та Місію ЄС з військової допомоги на підтримку України, а також шляхом посилення двосторонньої підтримки», – йдеться у звіті.

Україні потрібна допомога ЄС для закупівлі газу та електроенергії – ЗеленськийУкраїна потребує підтримки ЄС для закупівлі 2 млрд кубометрів газу та електроенергії на 800 млн євро, аби компенсувати збитки, завдані ворожими ударами.

Зокрема, відомо про посилення допомоги у протиповітряній обороні та розмінуванні. Також Єврорада підтримує зусилля для забезпечення повної відповідальності за воєнні злочини та інші найтяжчі злочини через агресію росії проти України.

Зокрема, йдеться про подальші зусилля з метою використання заморожених в ЄС російських активів для відновлення України та з метою відшкодування завданих їй збитків.

«(Єврорада) вітає посилення обмежувальних заходів ЄС проти росії, зокрема через дев'ятий пакет обмежувальних заходів ЄС та обмеження міжнародних цін на нафту… Європейський Союз готовий і надалі посилювати обмежувальні заходи», – зазначили у документі.

Нагадаємо, лідери держав-членів Євросоюзу також досягли згоди про виділення Україні 18 мільярдів євро макрофінансової допомоги у 2023 році.

Крім того, 15 грудня уряди країн Євросоюзу погодили дев’ятий пакет санкцій проти росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: