Справа «Укрбурштину»: трьом підозрюваним продовжили обов'язки

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання прокурора САП про продовження строку дії обов'язків, покладених на підозрюваного.

Вищий антикорупційний суд продовжив до 12 січня строк дії обов'язків, покладених на колишнього директора державного дочірнього підприємства «Укрбурштин» Романа Якименка. Його разом із ще двома особами підозрюють у спробі заволодіти 58,764 млн грн.

Таке рішення 8 грудня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання задовольнити. Продовжити відносно підозрюваного (Романа Якименка – ред.) строк дії обов'язків, покладених на нього відповідно до ч. 5 ст. 194 КПК України. Строк дії покладених на підозрюваного обов'язків встановити до 12 січня 2023 року», – йдеться в рішенні.

ВАКС продовжив Якименку такі обов'язки: прибувати за першою вимогою; не відлучатися за межі міста Києва без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та місця роботи; здати на зберігання закордонні паспорти та утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними, а також свідками.

Крім того, суд продовжив до 12 січня такі самі обов'язки директорці ТОВ «Ленд Груп Компані» Ірині Шевчук та організатору Миколі Єщенку-Петрову.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру ексдиректору ДП «Укрбуштин» та ще двом особам. Як встановило слідство, у вересні 2020 року ДП «Укрбурштин», засновником якого є «Державна акціонерна компанія «Українські поліметали» (100% акцій належать державі), уклало договір відповідального зберігання науково-технічної документації вартістю 58,764 млн грн, власником якої нібито було ТОВ.

Насправді ж, як з'ясували детективи, ніякої документації не існувало - документи підробили. Надалі директор «Укрбурштину» інсценував їхнє викрадення, заявивши про це в поліцію. У такий спосіб в ДП утворився борг перед ТОВ на понад 59 млн грн. Після цього співучасники злочину з метою стягнення боргу ініціювали відкриття справи про банкрутство «Укрбурштину», щоб згодом стягнути кошти через відповідну процедуру.

Організатором цієї корупційної схеми слідство вважає фізичну особу, яка мала вплив на директора ДП. Ця особа розробила план заволодіння коштами «Укрбурштину», розподілила ролі між іншими учасниками злочину та поетапно давала вказівки про укладення нікчемних правочинів та перерахунок коштів за фактично ненадані послуги на рахунки підконтрольних йому суб’єктів господарювання.

Справа про банкрутство ДП «Укрбурштин» перебуває у Господарському суді Києва, однак, наразі не розглянута. І хоча підозрювані фізично не одержали кошти ДП, вони виконали всі дії, які вважали за необхідне для цього. Що й дозволило слідству інкримінувати їм організацію закінченого замаху на заволодіння майном ДП «Укрбурштин». Ці події НАБУ розслідує з 2021 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: