Соціологи з'ясували головний мотив українців залишатися у країні

Читать на русском

Більшість громадян залишаються в Україні через родичів, з'ясували соціологи. Головним мотивом, який може змусити виїхати, названо погіршення безпекової ситуації.

Головний мотив українців залишатися у країні – родичі. На другому місці – відчуття, що в їхньому населеному пункті «не все так страшно».

Це дані соціологічного дослідження, проведеного компанією Active Group за допомогою онлайн панелі SunFlower Sociology 18-21 листопада.

Так, заради родичів у країні залишається 41% опитаних. Ще 20,5% не виїжджають через наявність відчуття, що не все так страшно, 17,9% – через почуття невідомості (куди, як їхати), 15,4% – через роботу, 14,5% – через законодавчі заборони, 11,5% – через домашнє господарство, 7,7% – через проблеми зі здоров'ям, 12% – з інших причин.

Серед мотивів, які можуть змусити виїхати за кордон, більшість опитаних (29,9%) назвали погіршення ситуації у їхньому населеному пункті. Ще 21,4% готові виїхати, якщо так зроблять їхні родичі.

16,7% респондентів відповіли, що можуть виїхати, якщо отримають цікаву пропозицію (тобто розумітимуть, куди їхати і на яких умовах). 14,5% опитаних пов'язали виїзд за кордон з неможливістю знайти роботу в Україні та проблемами з опаленням, водопостачанням та електрикою, 10,3% – зі скасуванням законодавчих обмежень на виїзд, 9,8% – з питаннями, пов'язаними зі здоров'ям, 8,1% – із роботою, релокацією робочого місця.

Нагадаємо, інше опитування показало, що українці готові терпіти матеріальні труднощі протягом 3-5 років, якщо в результаті Україна стане успішною країною та членом ЄС.

Соціологи також зафіксували зниження кількості громадян, які готові поїхати на постійне проживання до США чи Євросоюзу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: