Оренда житла-2022: як з січня змінилася середня вартість однокімнатної квартири

Читать на русском

Війна кардинально змінила ринок нерухомості в Україні, зокрема ринок оренди житла. Завдяки хвилі внутрішньої міграції попит на оренду залишається високим із березня. Навесні найпопулярнішим було житло у відносно спокійних західних регіонах, відповідно ціни на квартири та будинки там зросли. У той час як у Києві та областях, де йшли активні бойові дії, ринок завмер. До осені столичний ринок пожвавився: люди почали повертатися додому, також переїжджали біженці зі східних та південних регіонів. Великий вплив на ситуації з орендою житла мають обстріли: тепер великим попитом користуються квартири на нижніх поверхах і подалі від військових об'єктів та критичної інфраструктури. Крім того, через відключення електрики українці стали більше цікавитись орендою заміської нерухомості. «Слово і діло» пропонує подивитися, як з початку року змінилася середня вартість оренди однокімнатної квартири по Україні (за даними Держстату).

Як із початку року змінилася середня вартість оренди однокімнатної квартири по Україні – на інфографіці. Найбільше подорожчала оренда на заході та в центрі країни.
Середня ціна оренди однокімнатної квартириСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У Києві на початку року винайняти однокімнатну квартиру можна було в середньому за 8,5 тис. грн. З травня ціни впали, і станом на жовтень оренда в середньому коштуватиме 7 тис. 584 грн (-10,9%).

У тилових західних областях оренда квартир навпаки подорожчала. У Закарпатській області середня вартість оренди однокімнатної квартири зросла на 86,8% – до 8 тис. 56 грн; у Івано-Франківській на 83% – до 4 тис. 794 грн; у Львівській на 64,5% – до 8 тис. 963 грн; у Хмельницькій на 58,5% – до 7 тис. 48 грн; у Рівненській на 9,3% – до 5 тис. 229 грн; у Чернівецькій на 62,5% – до 7 тис. 71 грн; у Тернопільській на 33,2% – до 4 тис. 47 грн; у Волинській на 24,2% – до 4 тис. 996 грн.

Не змінилася з початку року середня вартість оренди у Київській області – близько 3 тис. 8567 грн за однокімнатну квартиру, Сумської області – близько 2 тис. 473 грн, Чернігівської області – близько 3 тис. 740 грн.

Подешевшала з січня оренда квартир у фронтових Миколаївській та Харківській областях, а також на Одещині. На Запоріжжі, незважаючи на близькість до зони бойових дій, середня вартість оренди зросла на 10,6%.

У Вінницькій області середня вартість оренди однокімнатна зросла на 27,5%, у Житомирській – на 6,2%, у Кіровоградській – на 80,7%, у Полтавській – на 27,7%, у Черкаській – на 52,4%.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, скільки квадратних метрів житла ввели в експлуатацію з 2000 року.

Також ми розбиралися, які працюють державні житлові програми, хто має право та на яких умовах скористатися ними.

Скільки українців стояло у квартирній черзі станом на 2021 рік, дивіться тут.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: