Суд у Польщі скасував штраф російському «Газпрому»: що відомо

Читать на русском
У Польщі скасував рішення про накладення штрафів на Газпром і п'ять компаній, відповідальних за будівництво Північного потоку-2.
фото: ВВС

Польський суд з питань конкуренції та захисту прав споживачів скасував рішення про накладення штрафів на російський «Газпром» та компанії, відповідальні за будівництво «Північного потоку-2».

Про це повідомляє польське видання TVN24 та польський антимонопольний регулятор UOKiK.

Як зазначається, польське управління з питань конкуренції та захисту прав споживачів заявило, що оскаржить рішення суду. 2020 року управління оштрафувало «Газпром» більш ніж на 29 млрд злотих (6,33 млрд доларів) за будівництво «Північного потоку-2» без погодження з Варшавою.

Скільки природного газу видобуває та споживає ЄвропаЄвропа видобуває газу вдвічі менше, ніж використовує. На інфографіці – рівень видобутку та споживання за останні десять років.

Водночас, регулятор наклав штраф на п'ять інших компаній, які були залучені до фінансування проекту. Цими компаніями були Engie Energy, Uniper, OMV, Shell та Wintershall.

Управління конкуренції наклало максимальні штрафи, передбачені законодавством у розмірі 10% річного обороту за будівництво газопроводу без згоди польського антимонопольного відомства.

Варто зазначити, що Польща була категоричним противником проєкту «Північний потік-2», оскільки побоювалася, що росія може використати енергоносії для впливу на європейські країни.

Нагадаємо, нещодавно «Газпром» знову пригрозив зупинити постачання газу до Євросоюзу.

Напередодні стало відомо, що Туреччина почала частково платити за російський газ у рублях.

Також у ході розслідування пошкоджень газопроводів «Північний потік-1» та «Північний потік-2» шведський прокурор підтвердив, що це була диверсія.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: