Як діяти за відсутності мережі у надзвичайній ситуації: зв’язківці надали перелік порад

Читать на русском
Держспецзв'язку радить українцям встановити месенджери-рації, щоб бути на зв'язку з сусідами, не зловживати мобільним трафіком, а в разі надзвичайної ситуації детально описати її у чорнетках телефону, щоб передати рятувальникам напряму або через близьких за першої нагоди.

У разі відсутності зв'язку при виникненні надзвичайної ситуації, варто підготувати детальний опис події із зазначенням вашого місцяперебування та зберегти його у чорнетках, щоб надіслати за першої можливості близьким із проханням зателефонувати рятувальникам на номер 112.

Така порада міститься в офіційному повідомленні Держспецзв’язку Укаїни, яке було оприлюднено через знеструмлення електростанцій в Україні внаслідок обстрілів російських агресорів.

Описуючи ситуацію, щодо якої ви потребуєте допомоги, окрім місця перебування варто вказати що саме відбувається, скільки людей з вами перебуває, чи є в них специфічні хвороби, яких травмувань та коли саме зазнали травмовані, а також чи є потреба у ліках, їжі та воді.

«Щоб викликати ДСНС, телефонуйте 112. Якщо потужності мережі недостатньо, надішліть повідомлення близьким із проханням зателефонувати», – йдеться в повідомленні.

Держспецзв’язку також нагадує про існування месенджерів, що працюють за принципом рації, щоб тримати зв’язок з людьми на відстані до 60-100 м. Їх треба встановити на телефон заздалегідь, домовившись із сусідами про використання одного й того самого месенджера.

Масовані ракетні обстріли росії 10 жовтня, 15 та 23 листопада: порівнянняНа інфографіці – порівняння масштабів масованих ракетних атак росії на Україну 10 жовтня, 15 та 23 листопада.

Як варіант, зв’язківці пропонують використовувати Bridgefy. Його можна завантажити на свій телефон тут (Android) або тут (iOS).

Крім того, Держспецзв'язку рекомендує обмежити споживання мобільного зв'язку до мінімуму:

  • використовувати Wi-Fi, замість мобільного інтернету, якщо є така можливість;
  • за можливості відмовитися від відео та дзвінків на користь текстів;
  • скоротити розмови до мінімуму (можливо у цей час хтось потребує термінової допомоги);
  • встановити обмеження трафіку у налаштуваннях застосунків, низьку якість відео на Youtube;
  • вимкнути режим автоматичного завантаження файлів у месенджерах;
  • за потреби скористатися національним роумінгом, якщо не працює мережа вашого оператора.

Нагадаємо, після чергових злочинних обстрілів 23 листопада майже по всій Україні виникли проблеми з постачанням елетроенергією. У деяких регіонах також повністю відсутнє водопостачання.

Сьогодні о 23 годині за Києвом розпочнеться термінове засідання Радбезу ООН, присвяченому останнім ракетним ударам по Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: