Шмигаль повідомив, коли Україна може отримати обіцяні 3 млрд від ЄС

Читать на русском
У січні 2023 року Україна може отримати обіцяні 3 млрд. євро макрофінансової допомоги від Євросоюзу. Кошти стануть частиною пакету на 2023 рік у розмірі 18 млрд євро.

У січні 2023 року Україна може отримати обіцяні 3 млрд. євро макрофінансової допомоги від Євросоюзу. Кошти стануть частиною пакету на 2023 рік у розмірі 18 млрд євро.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час сьогоднішнього брифінгу із віце-президентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом.

Шмигаль наголосив, що Україні вкрай важливо отримати кошти на початку року, коли є проблеми із наповненням бюджету.

Угорщина заблокувала фінансову допомогу ЄС для України на 2023 рікНа надання фінансової допомоги Україні потрібна згода представників усіх 27 країн ЄС і обійти позицію Угорщини поки що не представляється можливим

«Вже наступного тижня Україна отримає 2,5 млрд євро допомоги цього року, ми вдячні за це Європейській комісії, у грудні ми очікуємо ще півмільярда, і цей рік буде закрито. Нас влаштовує, ми так домовилися, що 3 млрд. допомоги цього року включаються до 18 млрд. наступного року. Для нас дуже важливо отримати їх у січні, коли традиційно бюджет наповнюється досить складно», - наголосив він.

Віце-президент Єврокомісії підтвердив слова українського прем'єра та наголосив, що програма макрофінансової допомоги передбачатиме деякі умови. Зокрема, йдеться про посилення належного управління, а також боротьбу з корупцією.

«Саме тому ми почали говорити про розробку цієї великої програми, яку ми називаємо «макрофінансовою допомогою плюс». І ми зараз активно працюємо, щоб ця програма запрацювала, щоб ми змогли надати перші обсяги фінансування на початку січня наступного року», – додав Домбровскіс.

Він підтвердив, що Угорщина висунула певні питання щодо організації виділення допомоги. Однак Домбровскіс очікує, що програму буде схвалено на початку грудня.

Нагадаємо, 9 листопада Єврокомісія підтвердила намір надати Україні 18 млрд євро наступного року.

18 жовтня Україна отримала ще 2 млрд. євро макрофінансової допомоги ЄС.

Надходження наступного траншу макрофінансової допомоги Євросоюзу Україна очікує у листопаді, а також у грудні цього року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: