Суд Гааги після двох років слухань ухвалив вирок у справі МН17: остаточне рішення

Читать на русском
Вирок суду у справі МН17. Суд у Гаазі визнав Гіркіна, Дубинського та Харченка винними у аварії рейсу МН17 та загибелі 298 осіб. Пулатова визнано невинним.
фото АР

У Нідерландах сьогодні відбулося засідання суду щодо оголошення вироку у справі про збитий 17 липня 2014 року в небі над Донбасом пасажирський лайнер МН17 Малайзійських авіаліній.

Оголошення вироку в юридичному комплексі Схіпхол почалося з 14:30 і тривало кілька годин. Рішення зачитував головуючий суддя Хендрік Стейнхаус.

Спецтрибунал для путіна: чи вийде засудити президента росії та росіян за воєнні злочиниІснує міжнародний механізм, який вже був успішно застосований у світовій історії – коли потрібно було позбавити влади та притягнути до суду військового злочинця, президента Югославії

Так, Окружний суд Гааги підтвердив, що пасажирський Boeing, який 17 липня 2014 року летів з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий з території, яку контролювали бойовики, а ракета була випущена з зенітного ракетного комплексу «Бук».

«Суд вважає, що аварія MH17 сталася внаслідок запуску ракети з «Бука» в районі смт Першотравневе», – заявив суддя Хендрік Стейнгаюс.

Він наголосив, що на той час бойовиків на згаданій території контролювала росія. Суд Гааги також визнав двох громадян росії та одного українця – Ігоря Гіркіна, Сергія Дубинського та Леоніда Харченка винними у аварії рейсу МН17 Малайзійських авіаліній, внаслідок чого загинуло 298 осіб.

Ще одного обвинуваченого – росіянина Олега Пулатова – судом визнано невинним.

Зокрема, звинувачення були висунуті за двома статтями Кримінального кодексу Нідерландів - за те, що вони спричинили катастрофу рейсу МН17 (ст.168), і за вбивство 298 пасажирів рейсу МН17 (ст.289). Прокуратура вимагала покарання у вигляді довічного ув'язнення.

«Пулатов невинний за обома фактами, за якими він підозрювався. Тому вимога прокуратури (визнати його винним) відхиляється», – оголосив суддя.

Щодо Гіркіна, Дубинського та Харченка суд визнав, що звинувачення на їхню адресу «законні та доказові». За рішенням суду, всі троє заочно отримали довічне ув'язнення.

«Суд засуджує Харченка, Гіркіна та Дубинського до довічного ув'язнення», – сказав суддя Фредерік Стейнхаус.

Нагадаємо, Boeing-777 Малайзійських авіаліній рейсом Куала-Лумпур впав у Донецькій області 17 липня 2014 року. На борту було 298 людей. Усі загинули.

Міжнародна спільна слідча група (JIT) у справі МН17 дійшла висновку, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу «Бук», який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді ППО збройних сил Росії, дислокованої в Курську.

У МЗС України припускали, що вироки у справі МН17 оголосять щонайменше за кілька років.

Слухання у справі МН17 тривали два з половиною роки – з 9 березня 2020 року.

Як просувалося розслідування, можна подивитися на інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: