Катастрофа МН17: у ПАРЄ офіційно заявили про провину росії в загибелі авіалайнера

Читать на русском
Під час слідства були повністю спростовані російські дезінформаційні версії про те, що авіалайнер був збитий українським Су-25, МіГ-29, або українським ЗРК
Ілюстративне фотоReuters

Авіалайнер рейсу MH17, збитий 17 липня 2014 року над Донбасом, був збитий російською ракетою, наданою російськими військовослужбовцями бойовикам терористичної організації «ДНР», або безпосередньо російськими військовими.

Про це сказано в опублікованій 23 червня резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи.

У документі вказується, що влада України та Нідерландів надала всі докази того, що літак збили ракетою зенітно-ракетного комплексу «Бук», який належав російським збройним силам. Даний ЗРК значився в складі однієї з військових частин російської армії.

Посадка в Гаазі: чим закінчиться для Росії процес щодо МН17Перебіг судових слухань вказує на те, що Росія не зможе перекласти відповідальність за катастрофу на Україну.

Крім того, наголошується в резолюції, Європа шокована діями росії, яка замість всебічної допомоги в розслідуванні намагалася приховати докази та масштабно поширювала дезінформацію. Під час слідства були повністю спростовані російські дезінформаційні версії про те, що авіалайнер був збитий українським Су-25, МіГ-29, або українським ЗРК.

«Замість того, щоб надати компетентним слідчим органам достовірну інформацію, російська влада поширювала дезінформацію, в тому числі суперечливі версії подій, покликані створити плутанину. Як показують розвідувальні дані з відкритих джерел, опубліковані в численних звітах, російська влада дійшла до того, що надала сфальсифіковані дані радарів, супутників та інші дані, щоб приховати правду» - йдеться в документі.

Нагадаємо, що 10 червня у Нідерландах завершився судовий процес у справі про катастрофу MH17 на Донбасі. Офіційне рішення суду поки що не оголошувалося; вирок буде винесено в листопаді або грудні 2022 року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: