У НБУ зробили припущення, коли економіка повернеться до плаваючого валютного курсу

Читать на русском
У НБУ кажуть, що чим менше буде ризиків на ринку, тим швидше країна повернеться до плаваючого курсу і зникнуть валютні обмеження
Ілюстративне фотоPixabay

У Національному банку України висловлюють надію на те, що вже досить скоро зможуть відмовитися від фіксованого валютного курсу і повернутися до плаваючого. Для цього потрібна збалансованість на валютному ринку і комфорт для економіки.

Про це заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук в інтерв'ю РБК-Україна.

«Ми хочемо зробити цей перехід досить керованим для того, щоб не викликати додаткові шокові явища для економіки, бізнесу і населення» - зазначив він.

При цьому, за словами Ніколайчука, НБУ точно так само буде чинити й з валютними обмеженнями - у міру поліпшення ситуації на ринку і зниження ризиків обмеження будуть поступово зніматися.

Втім, прогнозувати що-небудь за обмінним курсом НБУ поки не береться, політика базується на фіксації обмінного курсу гривні до долара США.

Нагадаємо, що за даними НБУ, поки що нема потреби говорити про те, що у 2023 році доведеться проводити додаткову позапланову емісію гривні, щоб підтримати державний бюджет. Загалом, сам проєкт держбюджету на 2023 рік передбачає відмову від емісійного фінансування.

До речі, у жовтні готівковий курс гривні зміцнився вперше з початку вторгнення росії в Україну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: