У НБУ оцінили ймовірність позапланової емісії гривні у 2023 році

Читать на русском
У наступному році, швидше за все, потрібно буде вносити ряд коректив до держбюджету. Але в будь-якому випадку, проект передбачає, що емісійного фінансування бюджету не буде
Ілюстративне фотоbank.gov

Поки що нема потреби говорити про те, що у 2023 році доведеться проводити додаткову позапланову емісію гривні, щоб підтримати державний бюджет. В цілому, сам проєкт держбюджету на 2023 рік передбачає відмову від емісійного фінансування.

Про це розповів заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук в інтерв'ю РБК-Україна.

Державний бюджет-2023: наскільки реалістичний «бюджет воюючої країни»У проєкті бюджету на 2023 рік - чимало рекордних показників. Наскільки реалістичні цифри, наведені урядом - розбиралося Слово і Діло

Він зазначив, що в наступному році, швидше за все, потрібно буде вносити ряд коректив до держбюджету. Але в будь-якому випадку, проєкт передбачає, що емісійного фінансування бюджету не буде.

«І, на нашу думку, спільні зусилля Міністерства фінансів, Національного банку, інших органів влади дозволять реалізувати цей амбітний план за рахунок залучення зовнішніх ресурсів і відновлення внутрішнього боргового ринку» - пояснив він.

Крім того, додав Ніколайчук, відмова від емісійного фінансування - це висновок з експертних дискусій в рамках переговорів з МВФ на рівні НБУ та Мінфіну. Тому чекати позапланових емісій гривні у 2023 році, швидше за все, не варто.

Нагадаємо, що Верховна рада 3 листопада прийняла Держбюджет на 2023 рік у другому читанні та в цілому. Це рекорд з передчасного прийняття головного фінансового документа країни в такі терміни – на початку листопада.

«Слово і діло» розбиралося, які основні показники на наступний рік заклав Кабмін, що буде з інфляцією і курсом долара, а також на що планують витрачати кошти в умовах повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: