В Україні прискорилася інфляція: на що найбільше зростають ціни

Читать на русском
У вересні інфляція в Україні прискорилася до 24,6% у річному обчисленні. Зростали ціни на непродовольчі та продовольчі товари, зокрема, продукти та одяг, товари для дому.

У вересні споживча інфляція в Україні у річному вирахуванні прискорилася до 24,6%. У місячному вирахуванні ціни зросли на 1,9%.

Про це повідомляє Національний банк України.

Основною причиною прискорення інфляції залишаються наслідки повномасштабної війни – руйнування виробництв, порушення ланцюгів постачання та логістики, зниження пропозиції товарів та послуг та збільшення виробничих витрат бізнесу. Додатковий тиск на ціни призводив до погіршення очікувань населення та бізнесу, а також коригування офіційного курсу гривні у липні, розповіли в НБУ.

Війна на тлі світової кризи: що буде з цінами та курсом долара надаліНаскільки реалістичним є інфляційний прогноз уряду, що може розігнати інфляцію ще сильніше або, навпаки, уповільнити її зростання – в матеріалі Слово і Діло

Як повідомили у Нацбанку, темпи зростання цін на непродовольчі товари зросли до 18,8% р/р під впливом липневого коригування офіційного курсу гривні, обмеженого постачання нових партій товарів, вичерпання старих запасів та високих витрат на логістику.

Так, найшвидшими темпами дорожчали товари для дому (посуд, меблі, домашній текстиль, побутова техніка, побутова хімія), електроніка, автомобілі, ліки, товари особистого догляду та товари для ремонту. Відновилося зростання цін на одяг та взуття.

Також прискорилося подорожчання й оброблених продовольчих товарів (до 25,5% р/р). Така динаміка пов'язана зі зростанням виробничих витрат бізнесу, зокрема, на сировину, енергію та логістику, високими цінами на світових ринках, а також із липневим коригуванням курсу.

Високими темами зростали ціни на сухофрукти, рибні продукти та безалкогольні напої, переважно імпортні, а також на олію, продукти її переробки (спреди та майонез) та молочну продукцію. При цьому повільніше дорожчав хліб.

Зростання вартості послуг залишилося на рівні попереднього місяця (15,6% р/р). З одного боку, швидше дорожчали медичні послуги, інтернет, послуги салонів краси, хімічного чищення та громадського харчування.

У свою чергу, повернення громадян до міст і попит з боку переселенців посилювали тиск на оренду житла. Разом із дефіцитом деяких витратних матеріалів та робочої сили це зумовило прискорення зростання вартості послуг, пов'язаних із ремонтом житла.

Темпи зростання цін на сирі продукти майже не змінилися (40,9% г/г). Через збільшення вартості на світових ринках в Україні прискорилося подорожчання імпортних фруктів (бананів, апельсинів, ківі).

Високими темпами також зростали ціни на м'ясо, зокрема свинину, внаслідок дефіциту живих свиней, а також на яйця через зменшення поголів'я курей та підвищення виробничих витрат. Під впливом подорожчання енергоносіїв швидше зростали ціни на цукор.

Як змінювався рівень інфляції в УкраїніЯк змінювався рівень інфляції в Україні за останні 10 років і що прогнозував Кабмін – на інфографіці.

При цьому сповільнилося зростання цін на овочі борщового набору (капусту, буряк, морква та картопля). Повільніше дорожчало борошно, гречка та інші крупи під впливом позитивних очікувань щодо майбутнього врожаю.

Зростання адміністративно-регульованих цін залишилося на рівні попереднього місяця (14,7% р/р). Продовжують дорожчати алкогольні напої та тютюнові вироби через зростання виробничих бізнесових витрат. Внаслідок ефектів липневого коригування курсу зростали ціни на імпортні ліки, що входять до переліку державного моніторингу.

Темпи зростання цін на пальне знизилися (до 66,2% р/р). У НБУ це пояснили подальшим зменшенням світових цін на нафту та насиченням внутрішнього ринку.

Нагадаємо, у проєкті держбюджету на 2023 рік інфляція закладена на рівні 30%.

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев говорив, що в Україні зараз досить помірний рівень інфляції з урахуванням війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: