Справа «Укрнафти»: підозрюваному ексдиректору приватної фірми продовжили обов'язки

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання прокурора САП про продовження строку дії обов'язків, покладених на підозрюваного.
Укрнафта

Вищий антикорупційний суд продовжив до 26 грудня строк дії обов'язків, покладених на колишнього директора ТОВ «Гарант-УТН» Олександра Голуба. Його підозрюють у причетності до заволодіння понад 13,3 млрд грн ПАТ «Укрнафта».

Таке рішення 2 листопада ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, 5 вересня ВАКС відпустив під майже 5 млн грн застави ексдиректора ТОВ «Гарант-УТН» Голуба. Також на нього поклали низку обов'язків, про продовження яких просив прокурор САП, а саме: прибувати за кожною вимогою; не відлучатися за межі Полтавської області без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; здати на зберігання закордонні паспорти; утримуватися від спілкування з низкою осіб та носити електронний браслет.

«Клопотання задовольнити частково. Продовжити на строк дії ухвали строк дії обов'язків, покладених на підозрюваного (Олександра Голуба – ред.), у зв`язку із застосуванням щодо нього запобіжного заходу у виді застави. Строк дії ухвали - один місяць і 55 днів, до 26 грудня 2022 року включно», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру вісьмом особам у заволодінні понад 13,3 млрд грн. Серед підозрюваних є колишні менеджери напівдержавної «Укрнафти». За даними слідства, упродовж березня-серпня 2015 року ТОВ «Техтрейд Груп», ТОВ «Гарант-УТН», ТОВ «Галнафта», ТОВ «Торговий дім Прикарпаттянафтотрейд» і ТОВ «Котлас» були визнані переможцями на аукціонах з продажу нафти. ПАТ «Укрнафта» уклала з ними договори купівлі-продажу та здійснила постачання сировини на суму 10,7 млрд грн.

Згідно з постановою Кабінету міністрів, постачання нафти здійснюється лише після повної оплати замовником, тобто «Укрнафта» не мала законних підстав поставляти продукцію без отримання коштів у повному обсязі. Попри це, сировину було поставлено, перероблено на Кременчуцькому НПЗ, а виготовлені нафтопродукти реалізовано на АЗС по всій країні.

Крім того, у липні 2015 року «Укрнафта» уклала 52 договори купівлі нафтопродуктів з ТОВ «Котлас» із термінами постачання до кінця 2015 року, оплативши авансом їх вартість у сумі понад 2,57 млрд грн. Пізніше було укладено додаткові угоди, якими терміни поставки продовжили до кінця 2018 року. Однак, у підсумку «Укрнафта» нафтопродукти так і не отримала. Як встановили детективи, витрачені кошти були виведені за кордон на рахунки низки офшорних компаній. Частина договорів була визнана недійсними в межах господарського судочинства.

Таким чином, загальна сума майна та коштів, якими заволоділи, за двома епізодами становить понад 13,3 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: