У Польщі внесуть зміни до закону про допомогу українським біженцям: що зміниться

Читать на русском
На українських біженців чекають деякі нововведення і не всі з них будуть для українців приємними – особливо ті, що стосуються грошей
Ілюстративне фотоФото PAP

У Польщі планують внести зміни до спеціального закону про допомогу біженцям з України, який прийнятий в країні з початком війни. Правки хочуть внести до кінця листопада 2022 року.

Про це розповів заступник глави Міністерства внутрішніх справ Польщі Павло Шефернакер в інтерв'ю польському RMF24.

Так, згідно з нинішніми правилами, українські біженці, які понад дев'ять місяців перебувають у Польщі, повинні подавати заявку на продовження терміну дії посвідки на проживання. У МВС хочуть зробити це продовження автоматичним.

«Створюючи на початку березня закон про агресію росії проти України, ми до кінця не знали, наскільки велика група людей до нас прибуде, наскільки велика група людей візьметься у нас працювати. Адже самі біженці говорили, що приїжджають сюди ненадовго» - пояснив чиновник.

Коли українські біженці мають намір повертатися додому – результати опитування36 відсотків українських біженців повернуться, коли переконаються, що у їхній місцевості безпечно. Ще 35 відсотків мають намір повернутися одразу після закінчення війни.

При цьому на біженців чекає ще одне нововведення - МВС планує з січня 2023 року ввести плату для біженців за перебування в місцях колективного розміщення; це центри, хостели, гостьові будинки й так далі. З 1 січня ті, хто може утримувати себе і сім'ю, покриватимуть половину витрат на проживання. Причому перший платіж доведеться зробити за три місяці вперед. А якщо через ці три місяці люди не зможуть знайти роботу, найняти житло та покинути центр, їм доведеться відшкодовувати 100% відсотків витрат.

Крім того, уряд заморозить польські соціальні виплати для біженців тим людям, хто не перебуває на території Польщі щодня.

«Ми хочемо, щоб пільги отримували люди, які дійсно тут живуть, працюють і функціонують в нашому суспільстві. Якщо така людина виїжджає з нашої країни та через деякий час повертається, то в процедурі відповідного відомства буде з'ясовано, чи дійсно він перебував у Польщі більш тривалий період часу, або зараз центр його життя фактично знаходиться в Україні» - зазначив Шефернакер.

Нагадаємо, що Єврокомісія надасть ще 100 млн євро для семи країн-членів, які приймають найбільше біженців з України.

Тим часом в уряді кажуть, що українцям, які через війну були змушені покинути свої домівки та виїхали за кордон, не варто повертатися додому до весни.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: