«Велика сімка» закликала Лукашенка припинити втягувати Білорусь у війну

Читать на русском
Очільники МЗС країн G7 закликали Олександра Лукашенка припинити втягувати Білорусь у війну проти України.

Очільники МЗС країн G7 закликали Олександра Лукашенка припинити втягувати Білорусь у війну проти України.

Про це йдеться в комюніке зустрічі міністрів закордонних справ G7, оприлюдненому на сайті Міністерства закордонних справ ФРН.

У заяві зазначається, що у випадку, якщо режим диктатора Лукашенка безпосередньо втягне Білорусь у війну рф проти України, G7 обіцяє, що його режим «матиме неминучі й серйозні наслідки».

У розвідці пояснили, навіщо росія розмістила в Білорусі винищувачі-носії «Кинджалів»Росія перекинула на територію Білорусі винищувачі, здатні нести ракети Кинджал, щоб у такий спосіб відправити своєрідне повідомлення Заходу.

«Ми знову закликаємо білоруську владу припинити сприяти російській агресивній війні, зокрема дозволяти російським збройним силам використовувати білоруську територію для запуску ракет, націлених на Україну. Якщо білоруська влада все більше залучатиме Білорусь у війну рф, G7 накладе на режим непосильні додаткові витрати», – йдеться у заяві.

Учасники зустрічі в Мюнстері підкреслили, що країни G7 продовжать накладати економічні санкції на росії та інші країни, фізичні або юридичні особи, які надають військову підтримку агресивній війні росії.

«Ми засуджуємо нещодавню ескалацію росії, включаючи її напади на цивільних осіб та цивільну інфраструктуру, у тому числі енергетичні та водні об'єкти, по всій Україні з використанням ракет та іранських безпілотників та інструкторів. За допомогою цих атак росія намагається тероризувати мирне населення», - йдеться у заяві.

При цьому міністри закордонних справ країн G7 запевнили громадськість у своїй рішучості «забезпечити повну відповідальність за скоєні злочини проти людяності з боку будь-кого».

За інформацією Генштабу, спільне розгортання армії рф та Білорусі поки що робиться для того, щоб відвернути увагу ЗСУ. Але в майбутньому є загроза формування угруповання для безпосередньої агресії проти України.

Нагадаємо, Білорусь та росія анонсували нові військові навчання у 2023 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: