Українцям пояснили, чому світло іноді вимикають не за графіком

Читать на русском
Вимкнення електроенергії в Україні. Чому світло можуть вимикати не за графіком – пояснення Укренерго.

Протягом одного дня у місті чи області можуть застосовуватися як планові, так і аварійні відключення електроенергії, яких не було у графіку. В «Укренерго» пояснили різницю.

Роз'яснення оприлюднила пресслужба компанії.

Як підготуватися до аварійних відключень электрикиПрактично по всій Україні спостерігаються перебої з електропостачанням після ракетних ударів. Як підготуватися до аварійних відключень світла – на інфографіці.

Як повідомляється, місцеві обленерго іноді повідомляють про застосування аварійних відключень (ГАВ), тоді як Укренерго повідомляє про застосування графіків погодинних відключень (ГПВ).

«Річ у тому, що ГПВ та ГАВ – заходи стабілізації роботи енергосистеми, які доповнюють одна одну», – сказано у повідомленні.

Як пояснили в «Укренерго», погодинні відключення діють до того моменту, коли диспетчер того чи іншого обленерго бачить на моніторі різке одночасне збільшення споживання електроенергії. Щоб уникнути додаткових аварій, він приймає рішення про застосування екстрених заходів, тобто графіків аварійних відключень на території області.

А коли надмірне споживання та загроза перевантаження мереж проходить, замість аварійних відключень продовжують діяти погодинні.

«Саме з цієї причини електроенергія може зникати не в ті години, які заявлені енергетиками у вашій місцевості, а відключення триватиме довше за заявлене», – пояснили в компанії.

Нагадаємо, у п'ятницю, 4 листопада, у десяти областях України та Києві анонсували відключення електроенергії.

При цьому в Києві вранці без енергопостачання опинилося 450 тисяч квартир. Це у півтора разу більше, ніж у попередні дні, повідомив мер міста.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: