«Бурштинова справа»: обвинуваченого Руденка звільнили від відповідальності

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання захисника обвинуваченого про звільнення від кримінальної відповідальності.
Вадим Руденко

Вищий антикорупційний суд звільнив від кримінальної відповідальності колишнього голову міжфракційного депутатського об'єднання «Депутатський контроль» Вадима Руденка у зв'язку з закінченням строків давності. Його обвинувачували у причетності до так званої «бурштинової справи».

Таке рішення 28 жовтня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, раніше ВАКС виділив в окреме провадження матеріали обвинувачення стосовно Руденка. Сам він перебуває за кордоном, а саме в Об'єднаних Арабських Еміратах. 30 травня його оголосили в розшук. Адвокат Руденка просив звільнити його від відповідальності, оскільки за інкримінованими йому статтями закінчився строк давності. Ексголову МДО «Депутатський контроль» обвинувачували у зловживанні впливом, строк давності в якому закінчується через 5 років після вчинення правопорушення, тобто закінчився 7 листопада 2021 року.

«Клопотання захисника про звільнення обвинуваченого (Вадима Руденка – ред.) від кримінальної відповідальності за закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження стосовно нього - задовольнити. Звільнити (Вадима Руденка – ред.) від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 369-2 КК України, на підставі ст. 49 КК України у зв'язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності. Кримінальне провадження в частині обвинувачення (Вадима Руденка – ред.) у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 369-2 КК України, на підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України - закрити», – йдеться в рішенні.

Як відомо, колишньому народному депутату Максиму Полякову інкримінується злочин, передбачений ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України (отримання неправомірної вигоди); екснардепу Бориславу Розенблату – ч. 4 ст. 368, ч. 2 ст. 369-2 ККУ (зловживання впливом); помічниці Полякова Тетяні Любонько – ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 ККУ; голові секретаріату міжфракційного об'єднання Верховної ради України «Депутатський контроль» Вадиму Руденку та двом його спільникам Костянтину Проскурку і Віктору Косянчуку – ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 369-2 ККУ.

За версією слідства, Поляков і Розенблат отримали хабар за сприяння іноземній компанії в здійсненні видобутку бурштину в Україні. За легендою, агентка НАБУ «Катерина» була представницею іноземної будівельної компанії «Фуджейра», яка планувала інвестувати гроші у легальний видобуток бурштину в Україні та його законний експорт. У результаті роботи під прикриттям вона вийшла на Полякова і Розенблата, які нібито за гроші внесли потрібний їй законопроект. Неправомірну вигоду передавали через посередників.

Нагадаємо, в жовтні 2018 року САП передала до суду «бурштинову справу». Пізніше її направили до Печерського суду. Після створення антикорупційного суду Верховний суд передав «бурштинову справу» туди.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: