Обвинувачений у «бурштиновій справі» перебуває за кордоном

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання захисника обвинуваченого про виділення з матеріалів кримінального провадження в окреме судове провадження.
Вадим Руденко

Вищий антикорупційний суд виділив в окреме провадження матеріали стосовно колишнього голови міжфракційного депутатського об'єднання «Депутатський контроль» Вадима Руденка. Його бвинувачують у причетності до «бурштинової справи» колишніх народних депутатів Максима Полякова та Борислава Розенблата.

Таке рішення 22 липня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання захисника Винокурова О.В. про виділення з матеріалів кримінального провадження в окреме судове провадження матеріалів стосовно (Вадима Руденка – ред.) задовольнити. Виділити з матеріалів судового провадження в окреме судове провадження матеріали щодо (Вадима Руденка – ред.), обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 369-2 КК України», – йдеться в рішенні.

У рішенні не вказується прізвище обвинуваченого, проте саме Вадима Руденка захищає адвокат Олександр Винокуров. За словами джерел «Слово і діло», Руденко перебуває в Об'єднаних Арабських Еміратах і не повертається.

Раніше ВАКС оголосив Руденка в розшук. Також розшукують і помічницю екснардепа Полякова Тетяну Любонько (наразі Михайленко).

Як відомо, Полякову інкримінується злочин, передбачений ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України (отримання неправомірної вигоди); Розенблату – ч. 4 ст. 368, ч. 2 ст. 369-2 ККУ (зловживання впливом); помічниці Полякова Тетяні Любонько – ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 ККУ; голові секретаріату міжфракційного об'єднання Верховної ради України «Депутатський контроль» Вадиму Руденку та двом його спільникам Костянтину Проскурку і Віктору Косянчуку – ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 369-2 ККУ.

За версією слідства, Поляков і Розенблат отримали хабар за сприяння іноземній компанії в здійсненні видобутку бурштину в Україні. За легендою, агентка НАБУ «Катерина» була представницею іноземної будівельної компанії «Фуджейра», яка планувала інвестувати гроші у легальний видобуток бурштину в Україні та його законний експорт. У результаті роботи під прикриттям вона вийшла на Полякова і Розенблата, які нібито за гроші внесли потрібний їй законопроект. Неправомірну вигоду передавали через посередників.

Нагадаємо, в жовтні 2018 року САП передала до суду «бурштинову справу». Пізніше її направили до Печерського суду. Після створення антикорупційного суду Верховний суд передав «бурштинову справу» туди.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: