«Зернова ініціатива»: Зеленський розповів, скільки агропродукції недоекспортувала Україна

Читать на русском

Цими тижнями стає все більш напруженою ситуація навколо Експортної зернової ініціативи. Ворог робить все, аби загальмувати експорт українського продовольства.

Цими тижнями стає все більш напруженою ситуація навколо Експортної зернової ініціативи. Ворог робить все, аби загальмувати експорт українського продовольства.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні 21 жовтня та наголосив, що «росія абсолютно свідомо розпалює продовольчу кризу, щоб вона стала такою ж гострою, якою була в першій половині цього року».

У Держдепі заявили, що росіяни знищили та захопили 15% зерносховищ УкраїниConflict Observatory заявила, що російські окупанти знищили або захопили до 15% українських зерносховищ.

За словами президента, станом на сьогодні понад 150 суден знаходяться у черзі, аби виконати контрактні зобов'язання по постачанню української агропродукції.

«Це штучна черга. Вона виникла лише через те, що росія свідомо затримує проходження кораблів. Кожен день перебування суден з продовольством у черзі означає зростання соціальної та політичної напруги в країнах, що споживають нашу агропродукцію. Ось лише деякі держави, у які затримується експорт продовольства з вини росії: Єгипет, Туніс, Алжир, Марокко, Ліван, Ірак, Китай, Бангладеш, Індонезія. Наші партнери – ООН, Туреччина та інші повністю поінформовані щодо цієї ситуації», - наголосив президент.

За час роботи зернової ініціативи через гальмування країни-агресора, Україна недоекспортувала близько трьох мільйонів тонн продовольства - це річний обсяг споживання для 10 мільйонів людей.

Ворог робить усе, щоб загальмувати експорт продовольства. Звернення Володимира Зеленського 21.10.22Офіс Президента України

«Росія робить все, щоб як мінімум сотні тисяч з цих людей стали вимушеними мігрантами, які шукатимуть притулку в тій же Туреччині чи в країнах ЄС, або загинуть від голоду. А ми ж з партнерами маємо зробити все, щоб зернова ініціатива не тільки зберіглась, але й щоб працювала на 100% потужності. Право на їжу і на життя без голоду це фундаментальні права для абсолютно кожної людини на землі. І тому російські намагання загострити продовольчу кризу – це агресія також проти кожної людини на землі», - підсумував Зеленський.

У Кабміні повідомили, що від моменту старту і до 16 жовтня Україна в рамках дії «Зернової ініціативи» експортувала понад 7,7 мільйона тонн агропродукції.

Раніше ми повідомляли, що путін погрожує закрити коридор для експорту українського зерна під приводом, що зерновози могли використовувати для перевезення вибухівки для Кримського мосту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: