Зеленський звільнив посла в Казахстані, через якого виник скандал між Астаною та Москвою

Читать на русском
Петра Врублевського звільнено з посади посла України в Казахстані. Раніше через його висловлювання виник скандал між Астаною та Москвою.

Президент Володимир Зеленський звільнив посла України у Казахстані Петра Врублевського.

Відповідний указ №723/2022 опубліковано на сайті глави держави.

Призначення на цю посаду ще не було.

Наприкінці серпня Врублевський в інтерв'ю сказав, що Україна намагається вбити якнайбільше росіян: «Намагаємося вбити якнайбільше їх. Чим більше ми вб'ємо росіян зараз, тим менше доведеться вбивати нашим дітям. От і все».

МЗС України ініціювало розрив дипвідносин із ІраномГолова МЗС Дмитро Кулеба вніс на розгляд президента Володимира Зеленського пропозицію розірвати дипломатичні відносини з Іраном через постачання країною зброї рф.

Після цього Міністерство закордонних справ Казахстану викликало посла та висловило протест у зв'язку з його висловлюваннями. «Казахстанською стороною висловлено позицію про неприйнятність та несумісність подібних заяв із діяльністю посла іноземної держави. Такі дії не повинні завдавати шкоди дружнім відносинам між державами», – заявили у МЗС.

Декілька разів вислати Врублевського вимагало Міністерство закордонних справ росії. Для цього навіть викликали казахського посла.

Після коментарів Марії Захарової представник МЗС Казахстану заявив: «Хотів би зазначити, що тональність її заяви, на наш погляд, дисонує з характером союзницьких взаємин Казахстану та росії як рівноправних стратегічних партнерів».

Нагадаємо, Казахстан не визнає результатів псевдореферендумів на окупованому Донбасі, а також на захоплених росією територіях Запорізької та Херсонської областей.

Раніше Зеленський звільнив Андрія Мельника з посади посла України у Німеччині. Замість нього призначено Олексія Макєєва.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: