Поліція ексгумувала перші тіла на місці масового поховання в Лимані – МВС

Читать на русском
Як зазначає поліція, цивільних поховано в одиночних могилах, а військових – у траншеї завдовжки 40 метрів.
mvs.gov.ua

Правоохоронці розпочали ексгумацію тіл на місці масового поховання в деокупованому Лимані. Розкопки тривають на двох локаціях: за попередньою інформацією, в одній поховано близько 200 цивільних, інша є братською могилою військовослужбовців ЗСУ. Серед жертв є діти.

Про це повідомляє прес-служба МВС України.

Зазначається, що інформацію про масове захоронення в Лимані правоохоронці отримали від місцевих жителів. Цивільних поховано в одиночних могилах, військових – у траншеї завдовжки 40 метрів.

Катівня в Куп'янську: в камерах окупанти утримували по 400 осіб, замість 140 – СБУПравоохоронці розслідують факти незаконного утримання людей у ​​катівні в Куп'янську - у камерах, розрахованих на 140 осіб, утримували по 400 чоловік.

Згідно зі словами свідка, він поховав у відповідних могилах за наказом російських загарбників близько 20 українських захисників. Серед загиблих також є родина з двома маленькими дітьми.

На деяких могилах є таблички з даними померлих, інші – безіменні. Проте в кожному випадку поліція відбирає біологічні зразки та призначає експертизу для ідентифікації загиблих і встановлення причин їхньої смерті. Роботу ускладнює те, що більшість тіл у стані змін, є пакет, в якому тільки кістки.

При цьому, на місці розкопок працюють слідчо-оперативні групи, криміналісти та судмедексперти спільно з прокуратурою. У перші дні було піднято 20 тіл цивільних і військовослужбовців ЗСУ. Ексгумація триває в рамках кримінального провадження, відкритого за ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Як повідомляється, загалом із 29 вересня поліція виявила у звільнених населених пунктах Донеччини 87 тіл, із них уже ідентифіковано 38 цивільних мешканців. За попередніми оцінками, більшість людей загинули внаслідок осколкових поранень або з природних причин. Є загиблі з вогнепальними ушкодженнями. Так, за попередньою інформацією, росіяни розстріляли чоловіка в Святогірську.

Згідно з повідомленням МВС, днями у Святогірську відбулося перезахоронення 21 людини, котрі загинули під час окупації та були поховані у дворах будинків. Особу всіх встановлено, а їхні рідні мали змогу проститися з ними.

Поліція ексгумувала перші 20 тіл на місці масового поховання в Лимані – Ігор КлименкоНаціональна поліція України

Раніше ми повідомляли, що у визволеному Лимані Донецької області в одному з масових захоронень виявили тіла 180 людей.

Нагадаємо, 1 жовтня, бійці Збройних сил України увійшли до Лимана Донецької області. Міноборони росії заявило про виведення своїх військ із міста.

2 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що Лиман було повністю зачищене від російських окупантів.

Водночас, у визволених від російських окупантів Святогірській та Лиманській територіальних громадах Донецької області наразі складна ситуація.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: