«Нафтогаз» має попередню домовленість щодо постачання через Baltic Pipe – Вітренко

Читать на русском
«Нафтогаз» має попередню домовленість про постачання газу через газопровід Baltic Pipe із Норвегії до Польщі, але вільних грошей на закупівлю 1 млрд кубометрів зараз у компанії немає.

«Нафтогаз» має попередню домовленість про постачання газу через газопровід Baltic Pipe із Норвегії до Польщі, але вільних грошей на закупівлю 1 млрд кубометрів зараз у компанії немає.

Про це повідомив голова правління НАК Юрій Вітренко в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна.

«Ми можемо зараз отримувати газ через цю трубу, і ми маємо попередні домовленості з постачальниками такого газу, і є навіть вільна потужність у трубі, яку, так би мовити, неформально залишили саме для «Нафтогазу», для України», - сказав Вітренко.

При цьому він зазначив, що наразі компанія не має необхідних коштів для імпорту газу через Baltic Pipe за поточними цінами.

На порозі опалювального сезону: скільки газу в українських сховищахЯк змінювалися запаси газу у підземних сховищах України – на інфографіці. На кінець цього вересня ПСГ заповнено на 42,9 відсотка.

«Але проблема в тому, що 1 млрд кубометрів, який ми могли б придбати через цю трубу для споживання цієї зими, коштує 2 млрд доларів за поточними цінами. І у Нафтогазу зараз немає таких грошей, щоб купити цей газ», - сказав Вітренко.

Він підтвердив, що створюваний для імпорту газу спецфонд, який мав наповнюватися, зокрема, міжнародними донорами, поки що порожній.

«Далі все залежить від того, наскільки результативною буде місія МВФ... і, можливо, буде важлива донорська конференція з німцями вже наприкінці жовтня. Після цього можна буде сказати, наскільки великі шанси (на наповнення фонду – ред)», - наголосив. Вітренко.

Водночас він наголосив на важливості відкриття Baltic Pipe для України.

«Це добре, що з'явився такий додатковий варіант отримувати точно не російський газ для України, і ми ним скористаємося, коли буде можливість», - сказав голова Нафтогазу.

Також Вітренко повідомив, що обсяг недоплати російського Газпрому НАК Нафтогаз України за транзит становить близько 200 млн. доларів, сума зростає з кожним днем.

9 вересня Нафтогаз офіційно подав прохання про арбітраж проти російського «Газпрому» до Міжнародного арбітражного суду. Російська компанія з травня порушує правило контракту «качай чи плати».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: