Стабільність режиму путіну під загрозою: в ISW розповіли про внутрішній розкол у росії

Читать на русском
Мобілізація в росії матиме більший ефект на самих росіян, ніж на війну в Україні. Те, що вона проводиться паралельно із провалами на фронті, ще більше посилює розкол у російському інформаційному просторі. Це може загрожувати режиму путіна.

Оголошена володимиром путіним мобілізація здійснює більш суттєвий короткостроковий вплив на внутрішній контекст посії, ніж на війну в Україні. Суперечки навколо погано проведеної мобілізації у поєднанні з поразками росіян у Харківській області та у Лимані загострили протиріччя та боротьбу між пропутінськими російськими націоналістичними силами.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що путіну явно не вдається врівноважити вимоги російських націоналістів, які стають все більш радикальними, а також стримати розкол між пропагандою та силовиками.

Україна переможе, а кремль у кризі: Ходжес назвав три фактори, які можуть призвести до розпаду росіїБен Ходжес вважає, що через війну в Україні світ може стати свідком не лише кінця режиму путіна, а й розпаду всієї росії. Привести до цього можуть три фактори.

ISW визначив три основні групи у нинішньому російському націоналістичному інформаційному просторі: російські блогери та військові кореспонденти, колишні російські офіцери та ветерани, а також деякі російські силовики. Путіну треба зберегти підтримку всіх трьох груп, щоб підтримувати свої військові зусилля, але невдачі в Україні у поєднанні з хаотичною мобілізацією, ймовірно, руйнують радикальну націоналістичну спільноту в рф.

«В даний час путін намагається заспокоїти цю спільноту, показуючи деяких блогерів на державному телебаченні, дозволяючи силовикам формувати власні сили та продовжувати наступальні операції навколо Бахмута та Донецька, а також заспокоюючи ветеранів, віддаючи накази про мобілізацію та залучаючи широку громадськість до воєнних дій, як вони давно вимагали», – йдеться у звіті.

Аналітики також нагадали, що путіна критикують угруповання, очолювані Рамзаном Кадировим і фінансистом ПВК «Вагнера» Євгеном Пригожиним.

«Фрагментація російського націоналістичного інформаційного простору може мати серйозні внутрішні наслідки та навіть вплинути на стабільність путінського режиму. Путін не зможе задовольнити взаємовиключні вимоги різних груп, але не може дозволити собі втратити їхню підтримку. Потрясіння від поразок під Харковом і Лиманом виставили на огляд усіх росіян ці розбіжності в основних колах прихильників путіна. Це може створити враження, що путін не все контролює. Наслідки такого розвитку подій для його режиму важко передбачити», – вважають ІSW.

Нагадаємо, американський генерал Бен Ходжес назвав три фактори, які можуть призвести до розпаду росії.

Раніше секретар РНБО розповів, як мобілізація дестабілізує ситуацію у росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: