У путіна проблеми: в ISW розповіли, як змінився інформпростор росії на тлі поразок в Україні

Читать на русском
Поразка армії рф в Лимані викликала більше негативу в російському інформаційному просторі, ніж відхід окупантів з-під Києва, з острова Зміїний чи навіть з-під Харкова.

Поразка російської армії у Харківській області та в Лимані у поєднанні з нездатністю кремля ефективно та справедливо провести мобілізацію докорінно змінює російський інформаційний простір. Пропагандисти тепер скаржаться на відсутність прозорості щодо ходу війни та критикують військове керівництво.

Аналіз ситуації подав Інститут вивчення війни (ISW).

Так, 1 жовтня деякі запрошені гості кремлівських телепрограм навіть критикували рішення президента рф володимира путіна анексувати чотири області України до їх захоплення в адміністративних кордонах.

Пропаганда кремля руйнується через нездатність визнати невдачі рф на Харківщині – ISWНездатність росії визнати невдачі в Харківській області і ефективно створити інформаційні умови для цього, призводить до колапсу російського інформаційного простору.

Кремлівські пропагандисти також не приховують свого розчарування щодо «часткової» мобілізації: дехто стурбований тим, чи дасть мобілізація сили, потрібні для відновлення ініціативи на полі бою.

Аналітики підкреслюють, що російський інформаційний простір значно відхилився від нарративів, яким віддають перевагу кремль та міноборони, про те, що «все перебуває під контролем».

Оголошення мобілізації показало російському суспільству наслідки поразки під Харковом, а потім під Лиманом. Поразка росіян у Лимані викликала більш негативну реакцію в інформаційному просторі, ніж відхід військ з-під Києва, з острова Зміїний або навіть з-під Харкова. «Вплив Лімана, ймовірно, більший, тому що росіяни тепер побоюються, що їх мобілізують для вирішення проблем на полі бою», – зазначили в ISW.

«Путін покладається на контроль над інформаційним простором росії для захисту свого режиму набагато більше, ніж на масивний апарат придушення, який використовував Радянський Союз. Це робить безлад у інформаційному просторі потенційно ще небезпечнішим для путіна», – йдеться у звіті.

Нагадаємо, 2 жовтня президент Володимир Зеленський повідомив, що Лиман на Донеччині був повністю зачищений від російських окупантів.

На думку британської розвідки, відхід росіян із Лимана є не лише оперативною поразкою, а й політичною невдачею.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: