Встановлено російського генерала, який віддав наказ захопити Маріуполь і штурмувати «Азовсталь»

Читать на русском
Воєнним злочинцем є командир 8-ї гвардійської загальновійськової армії Південного військового округу з росії генерал-лейтенант Андрій Мордвічев.
фото REUTERS

Служба безпеки України встановила особу генерала, який наказав захопити Маріуполь і штурмувати «Азовсталь» після наради з Рамзаном Кадировим.

Про це повідомляє пресслужба СБУ у четвер, 29 вересня.

З полону рф звільнили голову патрульної поліції Маріуполя та захисників «Азовсталі»21 вересня відбувся обмін полоненими. Повернути додому з російського полону вдалося голову патрульної поліції Маріуполя Михайла Вершиніна, Катерину Поліщук та ще частину захисників Азовсталі.

«Військовим злочинцем є командир 8-ї гвардійської загальновійськової армії Південного військового округу з рф генерал-лейтенант Андрій Мордвічев», - йдеться у повідомленні.

За інформацією спецслужби, з лютого 2022 року цей генерал керував захопленням територій Донецької області та особисто брав участь у бойових діях проти ЗСУ.

Як зазначають у СБУ, дУ його підпорядкування входять: «1-й армійський корпус народної міліції», низка окремих мотострілкових бригад незаконних збройних формувань «днр», батальйони танковий і «Сомалі», розвідбатальйон «Спарта» та підрозділи ПВК «Вагнер».

«Мордвічев безпосередньо здійснював воєнне планування, координацію та управління цими окупаційними підрозділами у бойових діях. Серед іншого він віддав наказ захопити Маріупольський район, де за його вказівками війська рф руйнували цивільну та критичну інфраструктуру, вбивали мирних мешканців», - сказано в повідомленні.

За даними СБУ, перебуваючи на території окупованої частини Маріуполя, «Мордвічев провів нараду з Кадировим, затвердивши план остаточного захоплення міста, блокування і подальшого штурму «Азовсталі» з безжалісним вбивством українців, які залишилися всередині».

За його безпосереднього керівництва та контролю окупаційні війська чинили звірства проти військовослужбовців ЗСУ та цивільного населення, додали у відомстві.

Російському генерал-лейтенанту генерал-лейтенанту зс рф андрію мордвічеву повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, якщо вони призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків); ч. 2 ст. 437 (ведення агресивної війни або агресивних воєнний дій); ч. 2 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою).

Нагадаємо, раніше було встановлено особу російського командира, який наказав катувати людей у ​​Херсоні.

Також повідомлялося, що до суду направлено справи 10 російських військових, які катували мешканців у Бучі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: