В РНБО спростували фейки про купівлю супутника для українських військових

Читать на русском
Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України спростував основні фейки про проєкт Народний Байрактар.
Укрінформ

Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України спростував основні фейки про проєкт «Народний Байрактар».

Про це ЦПД повідомив в Telegram.

Зазначають, що неправдивими є твердження, що зібрані українцями кошти на «Байрактари» були витрачені на «якийсь незрозумілий супутник». Рішення про покупку супутника приймалося не одноосібно Фондом Сергія Притули, воно було прийнято на основі консультацій з фахівцями Міноборони, ГУР, СБУ і міністром оборони Олексієм Резніковим.

Інформація про те, що за кошти українців супутник не купили, а нібито взяли в оренду теж є фейком. Супутник був куплений і українці зможуть користуватися ним до кінця його «життя». При цьому компанія ICEYE надала в користування Україні «сузір'я» з більш ніж 30 своїх супутників на рік.

Навіщо ЗСУ супутник і чим він особливий: Притула відповів на головні питанняУкраїна отримала і супутник, і доступ до бази даних сузір'я супутників. Після закінчення терміну доступу до бази супутник все одно залишається у власності України – до закінчення функціональності на орбіті.

Не відповідають дійсності твердження про те, що покупка супутника була невиправданою, оскільки ЗСУ і так отримують супутникові знімки від західних союзників. В РНБО наголошують, що інформацію з супутників партнерів ЗСУ отримували, але менш оперативно, тому поставало питання актуальності даних.

Нагадаємо, напередодні Сергій Притула повідомив, що його фонд купив супутник за кошти, які українці збирали на «народні Байрактари». Безпілотники ж зрештою дісталися безкоштовно.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: