Ніхто зі звільнених українців не бачив у полоні представників МКК – омбудсмен

Читать на русском
Жоден із українських захисників у полоні не бачив представників Червоного Хреста. Це є порушенням міжнародних норм.

Жоден із українських захисників у полоні не бачив представників Червоного Хреста. Це є порушенням міжнародних норм. Україна хоче порушити питання невиконання мандата МКЧХ.

Про це заявив омбудсмен із прав людини Дмитро Лубінець у Telegram 24 вересня.

Обмін полоненими: чому в росії так хотіли здобути МедведчукаРосійська влада дуже хотіла роздобути Медведчука, саме тому вони пішли на обмін, коли за кума путіна віддали 200 українських військових

«Жоден із військовополонених, яких ми звільнили, не бачив представника Міжнародного комітету Червоного Хреста. Це порушення. На мій погляд, це невиконання мандату МКЧХ і ми маємо про це публічно говорити», - зазначив уповноважений.

Лубінець додав, що планує на початку жовтня зустрітися із керівництвом Міжнародного комітету Червоного Хреста у Женеві.

Омбудсмен нагадав, що представники МКЧХ брали на себе зобов'язання щодо захисників Маріуполя, а їх мандат змушує росію виконувати Женевські конвенції.

«Вони були присутні під час виходу з «Азовсталі» наших героїв у Маріуполі й, відповідно до своїх мандатів, брали на себе зобов'язання це перевіряти, за цим стежити, моніторити цю ситуацію. Ми побачили, що цього взагалі не відбувалося», - наголосив Лубінець.

Нагадаємо, 21 вересня з російського полону вдалося звільнити 215 захисників та захисниць України. Росія отримала 55 своїх військових, а також Віктора Медведчука, який перебував в Україні під арештом.

Адвокат розповів «Слово і діло», як обмін Медведчука став можливим з точки зору закону.

У СБУ запевнили, що обмін підозрюваного у держзраді нардепа не перешкоджає розгляду його справ у суді та призначенню покарання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: